28 Mart 2024 Perşembe

Livyatan Gerçekten Yaşadı !

İçeriğinde Livyatan’ın gerçekten yaşadığını anlatan bir kitap yazan yazar Fred Hartmann’a göre Eyüp kitabında bahsi geçen Livyatan dünya üzerinde derin bir tesir bıraktığını ve gerçekten yaşadığına dair argümanlar sundu.

Kutsal Kitap’ın Eyüp peygamberin kitabının 40’ıncı ve 41’inci bölümlerini okuduğumuzda ateş püsküren bir hayvandan söz edildiğini görürüz. Eyüp peygamber, Tanrı’nın adaletinden şüphe eder ve onu sorguya tutar. Bunun üzerine Tanrı ona “Ben dünyayı yaratırken sen de benimle birlikte miydin?” diye cevap verir. Bununla kendi yüceliğini ve yarattığı her şeyin görkemini anlatmak ister. Örneğin 38’inci ve 39’uncu bölümde gerçekte yaşayan örneğin vahşi hayvanlardan bahseder. Tanrı, “tüm bunları ben yarattım! “ demektedir. Kitabın 40’ıncı ve 41’inci bölümlerinde ise Livyatan ve Behemot isimli hayvanlardan söz eder.

Fred Hartman, “Bu iki hayvanın ismi, bildiğimiz diğer hayvanlarla birlikte anıldığına göre ikisi de efsanevi hayvanlar değil, gerçekte yaşamış olmaları gerekir “ diye açıklıyor. Ancak bu hayvanların Kutsal Kitap’ta anlatılan tarifleriyle bugün yaşayan hayvanlarla benzeşmiyor. “Bugün yaşayan hiçbir hayvanla benzerlik göstermeyen bu hayvanları dinazorlarla kıyaslayınca ortaya ilginç bir resim çıkıyor, dinozorlarla bu hayvanlar arasında büyük bir benzerlik var ” diyor Hartmann.

Hartmann, birçok kültürde ejderhalarla ilgili hikayelerin anlatılıyor olması da bu hayvanın gerçekten yaşadığına dair bir kanıt olduğunu düşünüyor. Bu hayvanların geçmiş dönemlerde halk üzerinde büyük bir etki yarattığını ve jenerasyondan jenerasyona anlatıldığına inanıyor. 74’üncü Mezmur 14’üncü ayette “Livyatan’ın başlarını ezdin, Çölde yaşayanlara onu yem ettin” diye yazıyor. Herkes tarafından tanınan bilinen bir resim kullanıyor.

Günümüzde ejderhaların varlığı daha çok efsanevi olarak düşünülüyor. Hartmann ise tezini şöyle savunuyor:

“Farklı ve tuhaf özelliklere sahip birçok hayvan var. Örneğin Bombardıman böceği  2 kimyasal maddeyi bir araya getirip bir katalizatör aracılığıyla 100 dereceye getirip düşmanına atıyor.  Yılan Balığı elektrik yüklü vuruşlar yapabiliyor”

Hayvanların ateşle oynayabilmesi tezinin biyolojik olarak da mümkün olacağını vurguluyor. Hartman’ın çıkardığı kitapta konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak mümkün.(Zülal A.)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi