19 Mart 2024 Salı

Lübnan’da Hristiyan Nüfusu Artacak

Lübnan’daki demografik değişikliklerle ilgili olarak yapılan uluslararasında kabul edilmiş bilimsel çalışmalarda, ülkedeki Hristiyan nüfusunun önümüzdeki on yıl boyunca duracağını gösterse de bu bilimsel göstergeler Lübnan’daki kilise çevrelerinde iyi karşılandı.

Lübnan’daki Hristiyanlarla ilgili güvenilir demografik istatistikler, International Religious Demography 2018 (2018 Uluslararası Dini Demografi Yıllığı)’nda yer aldı. 

Lübnan’da son resmi nüfus sayımı 1932 yılında yapıldı.  O zamanlar ülkede 875 bin 252 kişilik nüfus vardı ve bunların yüzde 53’ü Hristiyandı. Lübnan nüfusunun dini bileşimini izleyen tüm istatistikler, bilimsel güvenilirliği yüksek bir araştırmaya dayanarak hazırlansalar bile, gayri resmi olarak değerlendirilen çalışmalara ve raporlara dayanıyor.

Uluslararası Dini İstatistikler Yıllığı, her yıl ülke nüfusunun bileşimi hakkında, bölge sakinlerinin farklı dini ilişkileri açısından bakıldığında, bazı durumlarda gelecekteki öngörülebilir değişikliklerle ilgili tahminlere katkı ve istatistik ekleyerek küresel bir bakış açısı sunuyor.

HRİSTİYAN NÜFUSU YÜZDE 2 ARTACAK

2018 Yıllığı Lübnan ile ilgili bölümde, göç/göç akışları ve inanç topluluklarındaki doğurganlık oranındaki değişimler temelinde, Lübnan’ın farklı dini bileşenlerinin tutarlılık yüzdesindeki değişimleri dikkate alıyor. 2018 yılı raporunda Lübnan ile ilgili olarak verilen rakamlar, ülkenin gerek ekonomik gerekçelerden gerekse Lübnanlıları ilgilendiren iç ve bölgesel ihtilaflardan ötürü son 35 yılda Lübnan nüfusunun güçlü göç akımlarından etkilendiğini göstermekte. 1975-2011 döneminde, Lübnanlı gurbetçiler 1 milyon 567 binden fazlaydı ve bunların yüzde 46,6’sı Hristiyan ve yüzde 53,4’ü Müslümandı.

Elde edilen verilere göre, 1971-2004 yılları arasında Müslüman nüfusta da doğurganlık oranlarında düşüş olurken 1975’te Lübnan İç Savaşı’nın başlamasından 1980’lerin ortasına kadar, Hristiyanların göç oranı çok daha yüksekti. Ancak bu eğilim 1984 – 2011 yılları arasında durdu. Sonuç olarak, 1975 – 2011 yılları arasında göçmenler dini bazda  yüzde 46 Hristiyan, yüzde 54 oranında da Müslümandı. 

Bu bulgulara dayanarak, şu anda Hristiyanlar (Maronitler ve diğerleri) Lübnan’daki parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olanların yüzde 38’ini temsil ediyor. Ancak demografik trend bilginlerine göre bu azalış duracak ve hafif bir geriye dönüş yaşanacak.

Raporlar, Hristiyan nüfusunun son iki yılda sabit kaldığını ve önümüzdeki 19 yılda yüzde 38’den yüzde 40’a çıkmasının ve gelecek 34 yılda yüzde 41’e yükselmesinin beklendiğini gösteriyor.

2011 yılında 3 milyon 334.691 kişinin yüzde 38.22’si Hristiyan ve yüzde 61.62’si Müslüman olan Lübnan nüfusunun 2030’da 4 milyon 486 bin nüfusu aşması ve Hristiyanların yüzde 40.18’i, aşması bekleniyor. 2045 yılında ise Lübnan nüfusunun 5 milyon 386 kişilik nüfusunun, yüzde 41,12’sini Hristiyanların, yüzde 58,87’sini Müslümanların oluşturabileceği tahmin edilmektedir. (fides/SG)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi