28 Mart 2024 Perşembe

Mardin’de Deyrul Zafaran Manastırı’nın Bahe’si vefat etti

Mardin’de 70 yıl önce annesinin Deyrul Zafaran Manastırı’na bıraktığı ve o günden beri manastırda yaşayan ‘Bahe’ diye adlandırılan 76 yaşındaki Cercis Kaptan, 30 Mart 2014 pazar sabahı vefat etti.

Mardin’de 70 yıldan beri Süryanilerin Deyrul Zafaran Manastırı’nda annesinin yolunu gözleyen, bu süre içinde manastırda bahçıvanlık yapan ve ‘Bahe‘ diye çağırılan Cercis Kaptan, bir süre önce rahatsızlararak hastaneye kaldırılmıştı. Özel bir hastanede tedavi gören Kaptan, bu sabaha karşı kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Bahe’nin vefatı Süryaniler başta olmak üzere Mardin’de büyük üzüntü yarattı. Mardin Valisi Ahbahe2met Cengiz, Bahe’nin Mardin’in sembolü olduğunu belirterek, ölümünden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Suryaniler.com sitesine konuşan Mardin Kırklar Kilisesi başpapazı Gabriel Akyüz, ‘Bahe’nin Süryani toplumunun sembolü olduğunu belirterek, “Annesi 6 yaşında iken kendisini Deyrulzafaran Manastırı’nda bırakıp gitti. Bugün yani 76 yaşına bastığı bugünlerde bile annesini bekliyordu” dedi.

Bahe’nin cenaze merasimi 2 Nisan 2014 Çarşamba günü Deyrulzafaran Manastırında yapılacak.

Hayatı belgesel olmuştu 

Mardinli yönetmen Haydar Demirbaş, geçen yıl Bahe’nin yaşamını anlatan ‘Misafir‘ adlı belgesel film çekmişti. Yönetmen Haydar Demirtaş, annesinin Bahe’yi 6 yaşındayken 70 yıl önce ekonomik sıkıntılardan dolayı manastıra bıraktığını belirterek şunları anlatmıştı:

“Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalıyor. Ve ona ‘Bu manastırda bekle seni almaya geleceğim’ dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe’nin o günden bugüne 70 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklediği hayat hikayesini içeriyor. Belgesel filmimizi yaparken, Bahe üzerinden Süryani’lerin kültürünü, dilini, tarihini de anlattık. Bahe’nin çocukluktan bugüne manastıra emek verme sürecini anlattık.”

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi