29 Mart 2024 Cuma

Mardin’deki tarihi Protestan Kilisesi 55 yıl sonra ibadete açılıyor

Mardin’in ilk Süryani Protestan Kilisesi’nin onarılarak ibadete açılması için restorasyon çalışmaları sürüyor. Kilisenin, bu yıl ibadete açılması planlanıyor.

Pastör Ender Peker, iki yıl önce Diyarbakır Protestan Kilisesi’nden Mardin’deki Süryani Protestan Kilisesi’ne atandığını anlattı. Diyarbakır’dan 160 yıl önce kente gelen Protestanların ev olarak inşa edilen binayı kiliseye dönüştürdüğünü söyledi.

Bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüşen kiliseyi onarmak için cemaat olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Peker, “Bununla ilgili adımları attık. Eski hali nasılsa o şekilde onarılacak. Haftanın yedi günü açık Mardin’in tek Protestan Kilisesi olarak halkın hizmetine sunacağız. Restorasyon konusunda devletin ilgili kurumları birçok konuda yardımcı oluyor. Ancak kiliseyi cemaat olarak restore edeceğiz” diye konuştu.

Peker, Mardin’deki Protestanların 1960’daki askeri darbenin ardından yaşadıkları baskı nedeniyle göç ettiğini belirterek, o tarihten bu yana kilisede ibadet yapılmadığını ifade etti.

Kilisenin hizmete açılmasıyla Ortadoğu’nun ibadete açık en eski Süryani Protestan Kilisesi’nin Mardin’de olacağını söyleyen Peker, şöyle konuştu: “1960’tan bu yana kapalı olan kilise, Kudüs’teki Protestan kilisesinden daha eskidir. L şeklinde olan kilisenin bir bölümü kütüphane olarak kullanılmış. Biz de aynısını yapacağız. Elimizde o dönemden kalma kitaplar var. O kitapları tekrar kütüphaneye koyacağız. Vaaz platformu ve sandalyeleri de yerine yerleştireceğiz. Kilisede Türkçe İncil var, 150 yıllık körüklü piyano var. Buradaki tüm eşyalar onarılıyor.”

Peker, henüz ibadete açılmamasına rağmen kiliseye çok sayıda ziyaretçinin geldiğini vurgulayarak, kilisenin ilin önemli tarihi varlıkları arasında yer alacağını kaydetti.

İbadetlerini ziyaretçilere açık şekilde gerçekleştirdiklerini ve Süryanice, Türkçe, Kürtçe, Arapça yaptıklarını dile getiren Peker, “Mardin’in tek Süryani Protestan Kilisesi, ilin turizmine büyük katkı sunacak. Kırklar Kilisesi’nden sonra her gün açık olan ikinci kilise olacak. Mardin için bir renk olacak. Bu kiliseyi görmek için çeşitli ülkelerden çok sayıda ziyaretçi gelecek” dedi.

Türkiye’nin Ortadoğu’nun bütün ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu aktaran Peker, “Yasalarımız gerçekten eşitlikçidir, anayasamız bütün inançları koruyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı istediği dine inanabilir, bunu beyan edebilir. Türkiye’de yaşadığımız için muyluyuz. Türkiye’de 7 bine yakın Protestan var” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul’dan Mardin’e gelen İlyas Divri de, 45 yıl önce kentte kiliseyi görme fırsatı bulduğunu anlattı. Binanın özüne uygun şekilde onarılmasından duyduğu memnuniyeti bildiren Divri, “Eski haline kavuşursa çok sevinirim. Mardin’e de katkısı olur” diye konuştu.mardin protestan

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi