28 Mart 2024 Perşembe

Metropolitlerin Serbest Bırakılması için Çağrı

bishop-paul-and-bishop-johnArap Arami-Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Suriye’de yaklaşık 6 ay önce El Nusra Cephesi ve El Kaide tarafından kaçırıldıklarını öne sürdüğü 3 metropolitin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Metropolitlerin bırakılması için başlattıkları kampanya kapsamında 19 bin imza topladıklarını belirten Binbay, “Başta ABD, ABve Rusya devletleri olmak üzere etkisi olacağına inandığımız; Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar, Papa 1’nci Francesco, İslam Birliği teşkilatı ve diğer dini kuruluşları girişimde bulunmaya çağırıyoruz” dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti lokalinde basın toplantısı düzenleyen Arap Arami-Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Türk pilotların serbest bırakıldığını hatırlatarak, aşağıda belirttikleri hususlarda kamuoyunu tatmin edecek sonuçlara ulaşıncaya kadar takipçisi olacaklarını belirterek şöyle dedi:

“Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı, Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Deyr Mar Musa rahibi Paolo Dall’Oglio kaçırılması olaylarının hala açıklığa kavuşturulmaması bizi tedirgin etmektedir. Savaşlarda bile din kurumları özel bir konuma bir nevi dokunulmazlığa sahipken, böyle bir olayın vuku bulması kabul edilemez bir durumdur. Bu olayları El Nusra Cephesi ve El-Kaide ile bağlantılı radikal İslamcı örgütlerin yaptığı açıklanmıştır. İnsanların binlerce yıllık hassasiyetine saygısızca bir tutum içinde olduklarını ve bir an önce bu hatadan dönülerek sayın metropolitlerin serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz.”

HER KESİME ÇAĞRI

Metropolitlerin serbest bırakılması amacıyla etkisi olacağına inandıkları bütün kesimlere çağrı yapan Binbay, şöyle devam etti:

“Başta ABD, AB ve Rusya devletleri olmak üzere, etkisi olacağına inandığımızTürkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve etkisi olabilecek diğer tüm devletleri ve diplomatik misyonlarını, başta Papa 1’nci Francesco, İslam Birliği Teşkilatı ve diğer dini kuruluşları, etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz. Sonuç olarak; insanlarımızın binlerce yıllık hassasiyetleri gereği metropolitlerin bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz. Artık bir katliama dönüşen Suriye’deki iç savaşın, tüm yabancı unsurların Suriye sınırları dışına çekilerek Suriye’deki sorunları, Suriyeasıllı tarafların görüşmeler yoluyla çözmesi için duyarlı ve etkili tüm devletlerin, kurum kuruluş ve şahsiyetlerin bu konuda duyarlılık göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Medya ve politikacılara; sınırın her iki tarafında da Arap, Kürt, Süryani, Ermeni, Alevi, Sünni, Nusayri, Hristiyan, Maruni olduğunu hatırlatır. Yazılarında ve açıklamalarında bir tarafı tutarken diğerlerini karşısına alarak rencide edecek, hedef gösterecek, rahatsız edecek söylemlerden ve belirlemelerden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz.”

19 BİN İMZA TOPLANDI

İmza topladıklarını ve İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bu konuda görüşerek yardım istediklerini belirten Binbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdiye kadar 19 bin imza topladık. İmza kampanyamız hala devam ediyor. El Nusra; Dışişleri Bakanımız sayın Ahmet Davutoğlu ve Türkiye ile yakın ilişkileri olduğunu belirtmişti. Biz de bu konuda Arap Arami-Süryani Birliği olarak,İstanbul’daki Süryani kardeşlerimiz ve temsilcimiz ile birlikte sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ile birkaç görüşme yaptılar. Sayın Davutoğlu’nun girişimlerinin resmi veya gayri resmi yollardan, eğer bir katkısı olacaksa, ancak belirli bir diplomatik güvence içerisinde, çünkü karşımızdakiler kural, hukuk tanımayan bir kurum. Onlarla illegal ilişkilere girmek çok sağlıklı ve akıllı olmayacağı düşüncesindeyim. Türkiye diplomatik bir imkan sağlarsa bu çabayı göstermeye kuşkusuz hazırız. Ancak sonuç almayacak, ucu nereye gideceği belli olmayacak girişimlerde de bulunmak istemiyoruz. Zaten sayın Paolo, kaçırılan rahibimiz, böylesi bir görüşmede, böylesi bir çağrı için gittiği sırada kaybolmuş. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir örgütü ve kurumuyuz. Bu konuda Dışişleri Bakanlığımızın ve diplomatik misyonlarımızın bize bu kanalları açmasını bekleyeceğiz.”

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi