24 Nisan 2024 Çarşamba

Midyat’ta bir köyün Süryanice ismi törenle geri verildi

Mardin’de Midyat Belediyesi, Alagöz mahallesine, “Konstantin’in evi” anlamına gelen Süryanice “Bethkustan” ismi verilmesine karar verdi.

Belediye meclisinin kararı üzerine ilçeye bağlı 20 Süryani ailenin yaşadığı 130 nüfuslu, eskiden köy olan Alagöz mahallesinin yeni isminin yazıldığı tabela törenle değiştirildi.

Turabdin Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş’ın doğduğu yer olan mahallenin “Bethkustan” ismi, Süryani vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

Törende Süryanice konuşan Aktaş, önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Bölgede ilk defa bir Süryani köyümüz eski ismine kavuşmuş oldu. Bugün köyümüzün tabelasını takmaktan dolayı büyük onur ve gurur duyuyoruz” dedi.

midyat süryanice

Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal da bunun kendiliğinden gelişen bir çalışma olmadığını söyledi.

Hükümetin bu yöndeki çalışmaları doğrultusunda böylesi bir karar aldıklarını vurgulayan Baysal, şöyle konuştu:

“Süryanice köy adının iade edilmesi gurur vericidir. Hükümetin almış olduğu karar gereğince Alagöz köyü muhtarımızın başvurusunun ardından belediyemiz meclisince uygun görülmesi üzerine ve mülki amirlikçe de benimsenmiş olan bu karar sonucunda köyümüzün eski Süryanice ismi olan Bethkustan tabelasını törenle astık. Hayırlı uğurlu olsun.”

Mahalle muhtarı Fetrus Aktaş da Bethkustan’ın “Konstantin’in evi” anlamına geldiğini anlatarak, bundan sonra yapılacak yazışmalarda mahallenin yeni ismini kullanacaklarını kaydetti.

Belediye Meclis Üyesi Diba Gabriel ise mahallenin yeni isminin Süryaniler açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi