20 Nisan 2024 Cumartesi

Mısır Ortodoks Kilisesi’nden Kudüs’ü ziyaret çağrısına ret

Mısır’da Ortodoks Kilisesi ve Ezher Üniversitesi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri İyad Emin El Medeni’nin Kudüs’ü ziyaret çağrısına olumsuz cevap verdi.

Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Başpiskopos Paules Halem, “Kudüs ziyareti konusunda tavrımız bellidir. Müslümanmisir kardeşlerimizle birlikte olmaksızın Kıptilerin ziyaretine izin vermiyoruz” diye konuştu.

“Genelde Müslümanların, özelde ise Mısırlıların Kudüs’e gitmeme konusunda aldıkları karara uyduklarını, ziyaret kararı almaları durumunda da onlarla birlikte ziyaret edeceklerini” kaydeden Halem, “Ziyaret teklifini reddettiklerini” belirtti.

Mısır Ortodoks Kilisesi, 2012 yılında vefat eden Kıpti Patriği Papa 3’üncü Şenuda’nın aldığı karar nedeniyle ülkedeki Hristiyanların “İsrail işgalinden kurtulana kadar” Kudüs’ü ziyaretine izin vermiyor.

Merkezi Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan el-Ezher Üniversitesi’nin Rektör Vekili Abbas Şuman ise yaptığı açıklamada, “Medeni’nin Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı ziyaret çağrısını, İsrail’i tanımamak ve işgali boykot etmek için reddettiklerini” söyledi.

Şuman, “Kimsenin ziyaretine yönelik bir tepkimiz yok. Bu bir içtihattır, kişinin kendi görüşü ve kanaati doğrultusunda aldığı bir karardır. Ancak bizim tutumumuz Aksa özgürleştikten sonra gitme yönündedir” dedi.

Ramallah’ta dün “Hatıralarda Kudüs” adıyla düzenlenen sergiye katılan İTT Genel Sekreteri İyad Emin El Medeni, tüm Müslümanlara ve Hristiyanlara Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı ziyaret çağrısı yapmıştı.

Mısır Müftüsü Ali Cuma’nın 2012 yılında Kudüs’e yaptığı ziyaret ise Mısır içinde ve dışında eleştirilerin hedefi olmuştu.

Cuma söz konusu ziyaretin kişisel olduğunu ve işgal altındaki Filistinlilere destek amacıyla yapıldığını, İsrail’i tanıma anlamı taşımadığını söylemişti.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi