20 Nisan 2024 Cumartesi

Mısır Parlamentosu Kıptilere Ayrımcılığa Karşı ABD’nin Muhtura Kararını Reddetti

Mısır Parlamentosu Dışişleri Komitesi, ABD Kongresinin 6 üyesi tarafından 21 Aralık tarihinde kamuoyuna açıklanan Mısır’daki “Kıptik meseleler” konulu bir bildiriye yanıt verdi.

Mısır Parlamentosu Dışişleri komitesi Başkanı Tarek Radwan, altı sayfalık yanıt belgesini ABD Kongresine gönderileceğini ve bunun temel amacının Kıpti Birlik Bildirisi iddialarını çürütmekle birlikte, Cumhurbaşkanı Abdel-Fettah el-Sisi’nin yönetimi altında Mısır’da Başkana karşı sistematik ayrımcılık yapıldığını iddia ediliyor.

Komitenin belgesinde bahsedilen , “25 Ocak 2011’de Mısır Devriminde, Müslümanlar ve Kıptiler tekrar birliktelik gösterdi ve din, renk veya ırka bakılmaksızın tüm Mısırlıları yöneten kural olarak “vatandaşlık” ilkesinin önemini vurguladı. Bu da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesine yol açtı”.

Yanıt, son zamanlarda Mısır’da mezhep çatışmasının birincil nedeni olarak İhvan Örgütü’nü görmeye devam ediyor.

Müslüman Kardeşler 2012’de Mısır’da iktidara geldi, hükümet Muhamed Mursi önderliğinde, Haziran 2013’te devrildi, protesto gösterileri onlarca milyon Mısırlı, Hıristiyan ve Müslüman tarafından desteklendi. 30 Haziran 2013 devrimi Mısır’ın mezhepsel bir devlete dönüştürülmesine karşı çıkıyordu, ancak devrimden sonra İhvan’ın üyeleri ve bağlı terörist gruplar Mısır çapındaki Koptik kiliseleri yakıp tarikat şiddetini ve hatta mezhepsel şiddeti arttırmaya başladı. Cihadcı çeteler tarafından işlenen katliamlar oldu.

İhvan rejiminin kaldırılmasından sonra Mısır parlamento komisyonu tarafından hazırlanan metinde ısrarcı olan Mısır hükümeti, yeryüzünde “vatandaşlık” ilkelerini tekrar uygulamak açısından, Kıpti mağduriyetlerini gidermek istiyor.  Mısır ordusu “Mısır’da 83 kadar kilise inşa etmeye ve eskileri restore etmeye başladı”, Anayasa’nın 244. Maddesiyle “Hristiyanlara ilk kez 39 sandalye kazandırdı ve Ağustos 2016’da yeni Hristiyanlar ve özellikle Başkiliseleri inşa etmeyi kolaylaştıran bir yasa kabul edildi.

Parlamento yakında, Mısır’da hiçbir dini azınlığın herhangi bir zulüm ya da ayrımcılıkla karşı karşıya kalmamasını temin eden ulusal ayrımcılıkla mücadele komisyonu kurulmasına ilişkin bir yasa tasarısını tartışmaya başlamaya başlayacak.

Komitenin cevabı, Kıpti Papa 2. Tewadros’dan  alıntıyla  Mısır ulusunun kurucu unsuru ve yerli Kilisesi felsefecileri Kıptiler’in her zaman söylediği gibi “Kiliseler olmadan anavatanın olması vatan olmaksızın kiliseler açmaktan daha iyidir” şekilde aktarıldı.  ABD Kongresi’ne ABD’li altı milletvekili tarafından 21 Aralıkta verilen “Mısır’da Kıpti Hıristiyanlara yönelik saldırılar” uyarısı taslağından, Kıpti inancına mensup Mısırlı parlamenterler tarafında bile tartışmalara neden olmuştu.

Taslak Meclis Kararında uyarı, Mısır’daki Hıristiyan topluluklarla ilgili olayların kısa bir açıklamasından sonra Kongreden Mısır hükümetinin “Kıpti Hristiyanlara diğer tüm Mısır vatandaşlarıyla aynı hakları ve fırsatları garanti altına almak için ciddi ve meşru reformlar gerçekleştirmesi” çağrısı yapıldı.

Özellikle, Mısır yetkilileri tarafından eğitim reformu yapılmasına  “tüm dinlerin öğretilmesi” ve “insan haklarını, temel özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü garanti eden bir siyasi reform” için acilen ihtiyaç duyulmaktadır.

Vatanında vatandaşlık haklarını savunma kampanyalarıyla Mısır dışında da bilinen, Mısırlı Hafız Abu Saada, Ulusal İnsan Hakları Konseyi üyesi, ABD kararının yalnızca ABD tarafından Mısır hükümeti üzerinde siyasi baskı yapmak için kullanılan bir araç olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Hafız Abu Saada’ya göre, bugünkü Mısır’da Hristiyanlara karşı “kurumsallaşmış” ayrımcılıklar yapılmıyor ve mezhepsel şiddetin olması ve Kıptilere karşı gözdağı vermek, mevcut siyasi liderliğe yüklenemez.(fides)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi