25 Nisan 2024 Perşembe

Mısır’daki Saldırıları IŞİD Üstlendi

Palmiye Pazarı olarak da bilinen İsa Mesih’in Yeruşalim’e son kez girişinin kutlandığı Pazar günü, Mısır’ın Tanta ve İskenderiye şehirlerinde bulunan iki Kıpti kilisesine yapılan saldırıları daha önce Kıptileri hedef alacağı tehdidinde bulunan IŞİD saldırıları üstlendi. Patlamalarda en az 45 kişi yaşamını yitirirken, onlarca insan yaralandı.

İlk patlama Kahire’nin yaklaşık 94 kilometre kuzeyinde Nil Deltası içinde yer alan Tanta’daki St George Kıpti Kilisesi’ndeki Palmiye Ayini sırasında meydana geldi. Patlamada en az 29 kişi yaşamını yitirirken, onlarca insan da yaralandı.

AFP haber ajansına konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü General Tarık Atiya da patlamanın mihraba yakın bir noktada meydana geldiğini söyledi. Patlamanın ardından kilisede başka patlayıcı düzenek olabileceği şüphesiyle arama yapıldı.

İkinci patlama ise birkaç saat sonra İskenderiye kentinde bir intihar bombacısının üzerindeki düzeneği ateşlemesi sonucu ikinci patlama oldu.

Mısır Devlet Televizyonu, St Mark Kıpti Kilisesi’nin önünde yaşanan patlamada en az 16 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Kıpti Kilisesi’ni lideri Papa Tavdros II’nin İskenderiye’deki patlama sırasında içeride olduğu belirtildi. Resmi basın organları, Papa Tavdros’un patlamada yara almadığını duyurdu.

Saldırganın üzerindeki bomba düzeneğini kilisenin içinde patlatmasını engelleyen polis memurunun da saldırı da hayatını kaybettiği açıklandı.

Palmiye Pazarı ve bugünle birlikte başlayan Kutsal Hafta nedeniyle Mısır’da güvenlik önlemleri artırılmıştı.

IŞİD, kendisine bağlı Amak ajansı üzerinden saldırıları üstlendi. Açıklamada, iki kiliseye yönelik saldırıyı “IŞİD’e bağlı bir güvenlik biriminin gerçekleştirdiği” belirtildi. Örgüt, Şubat ayında yaptığı açıklamada Kıptilere yönelik yeni saldırılar düzenleneceği tehdidinde bulunmuştu.

Mısır’da 3 ay OHAL ilan edildi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Pazar günü gerçekleşen bombalı saldırıların ardından üç aylık olağanüstü (OHAL) hâl ilan etti. Mısır yasalarına göre, OHAL süresince yetkililer tutuklama ve arama emri olmadan tutuklama ve arama yapabilecek.

Ulusal Savunma Konseyi’yle toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir konuşma yapan Sisi, cihatçılara karşı savaşın “uzun ve acılı” olacağını söyledi. Sisi, ülke genelinde kritik altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendirdi.

Mısır’da parlamentonun çoğunluğu da Cumhurbaşkanı Sisi’yi destekliyor.

Bunula beraber patlamalar, Papa Françesko’nun Mısır’a planladığı ziyaretten haftalar önce gerçekleşti.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi