29 Mart 2024 Cuma

Musul Eteklerinde Dev Haç

Musul’da, Işid terör örgütünün himayesinden kurtarılan banliyöde yaşayan Hristiyanlar, karanlığın üzerine ışık olması ve zaferi simgelemesi adına dev bir haç diktiler.

Teröristlerin Ninova vadisi üzerindeki yaşam alanlarına saldırmasının ardından bir çok işkence, zulüm ve ölüm yaşandı. Tüm bu kabusun sona ermesi adına yerel Hristiyanlar Musul’un eteklerinde bulunan en yüksek dağın üzerine dev bir haç diktiler.

Işid terör örgütüne bağlı gruplar tarafından zamanında tamamen tahrip edilen Haç, Telekuf-Teskora kasabasındaki Keldani Katolikler tarafından onarıldı ve bölgenin en gözde yerine yeniden dikildi.

Babil Patriği Louis Sako, geçtiğimiz haftalarda yeniden dikilen Haç’ı kutsadı ve yaşanan kötü dönemlerden sonra restore edilen Aziz George Kilisesi’nde ilk vaazını verdi. Patrik, vermiş olduğu vaazında kilisenin yeniden açılmasının ve Haç’ın tekrardan yerini almasının Ninova Vadisi üzerine çöken karanlığı aydınlatan ilk ışıklar olduğunu ve zamanla zarar gören bölgelerin tek tek yenileneceğini, böylece de Hristiyanları artık aydınlık bir geleceğin beklediğini vurguladı.

Patrik Louis Sako, “Yeniden dikmiş olduğumuz haç bu toprakların bize ait olduğunu, burada doğduğumuzu ve burada öleceğimizi simgelemektedir. Atalarımız burada gömülüler bizlerin görevi de gelecek nesil için bu bölgeyi korumaktır” dedi. Komşu köylere sığınan tüm Hristiyanların evlerine dönmeleri ve yıkılan her yeri birlik olup tekrar inşa etmeleri için çağrıda bulunarak ‘’Böylece birliğin gücünü tüm dünyaya gösterebiliriz’’ diye belirtti.

IŞİD’in işgalinin ardından on binlerce Hristiyan, evlerini terk edip diğer ülkelere kaçmak zorunda kalmıştı. Baskılar ve saldırılar başlamadan önce Irak genelinde 3 milyon Hristiyan yaşamaktaydı. Ancak söz konusu kabus başlayınca göçler hızlandı ve günümüzde Musul’daki Hristiyan nüfusunun 3 bin ila 5 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.(Olga Daşcinscaia)

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi