29 Mart 2024 Cuma

Musul Savaşından Sonra Yüzlerce Kaybolmuş Çocuk Bulundu

Toplamda dokuz ay süren Musul savaşı ve IŞİD’in Kuzey Irak’taki egemenlik yıllarında binlerce çocuğun ebeveynlerinden ayrıldığı bilinmektedir. Bu çocuklardan bazıları molozların arasında tek başına dolaşırken, bazıları ise mahvolmuş şehirden toplu halde göç eden mültecilerle birlikte bulundular.

Yaşanan sokak savaşı, hava saldırısı ve IŞİD’in baskısı dahilinde bazı ebeveynler hayatını kaybetmiş, bazıları çocuklarından ayrılmış, bazıları ise maruz kaldıkları dehşet verici durumlardan ötürü travma geçirmiştir. Ebeveynlerinden ayrılan çocukları korumak ve aileleri ile yeniden birleştirmek adına yardım organizasyonlarına çağrı yapıldı.

Musul Akını

UNICEF, arama sonucunda çocukların molozların içinde ya da Musul’daki tünellerde dehşet içinde bulunduklarını açıkladı. Bulunan çocuklardan bazılarının güvenli bir yere kaçarken ailelerini kaybettikleri, bazılarının ise ebeveynleri tarafından terk edilmek zorunda kaldıkları vurgulandı. UNICEF bir demecinde, kaybolan çocuklardan bir kısmının şiddet olayları için kullandığı, bir kısmının savaşmaya kullanıldığı, kalan kısmının ise cinsel sömürü maksadıyla tutulduklarına yer verdi.

Savaştan Sonra Gelen Çocuk Sayısı Arttı

Erbil’de Reuters ile görüşen UNICEF yetkilisi Mariya Selvam, savaşın sona ermesinin ardından özellikle son birkaç ay içerisinde Musul’dan gelen çocuk sayısının artmış olduğunu söyledi.

Mariya Selvam, yasal vasilerinden ayrılmalarına rağmen akrabalarıyla birlikte olan çocuklar ile yalnız başına kalmış ve kendisine bakan bir akrabası olmayan hatta kendisine bakan hiç kimsesi olmayan çocuklar arasındaki farka da vurgu yaptı.

Ayrıca, kesin bir sayı veremeyeceklerini ancak çocuk koruma kurumlarının 3 bin’den fazla ailesinden ayrılmış ve 800’den fazla kimsesiz çocuk tespit edildiğini ifade etti.

Çocuk Kurtarma ve Tanımlama Projesi

Çocukları kurtarma ve tanımlama görevinin, yardım kurumu ekiplerince sahada kaçmakta olan insanların stratejik yerlere yerleştirilmesi ile başlayacağı ve buna ek olarak kayıt noktalarının kurulması gerektiğine dikkat çekildi. Böylelikle ‘gezici çocuk koruma ekiplerinin’ aileleri ziyaret ederek, UNICEF ve yerel işbirlikçileri ile vasilerin veya akrabaların izinin sürüleceği açıklandı.”Bizim öncelikli odak noktamız onların bakımı ve korunmasıdır. En kısa zamanda bakıma tabi tutulmalarını sağlamayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Çocukların, kamplarda genellikle geçici olarak ailelerin yanına yerleştirildiklerini ve ebeveynler veya diğer yakın akrabalara ulaşılamaz ise hükümet izniyle onları bakım evlerine yerleştirmek için yasal sürecin başlayacağını söyledi.

Tüm bunlara ek olarak, çocukların psikolojik danışma gibi uzmanlaşmış hizmetlere ihtiyaç duyduklarına da dikkat çekti. Ancak Mariya Selvam, Irak hükümetinin bu hizmette yeterli kaynağa ve altyapıya sahip olmadığını söyledi.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de üç yıldır ilan ettiği halifeliğinin başkenti olan Musul’da özellikle bir çok soruna yol açtığı bilinmektedir. UNICEF ve hükümetin, çocukların istismara ve sömüreye karşı güvende olmalarını sağlamak için izlendikleri belirtildi.

IŞİD Savaşçılarının Çocukları Kabul Edilmeli

Mariya Selvam, IŞİD savaşçılarının ve onların destekçilerinin çocuklarına atıfta bulunarak, “Bazı çocukların akrabalıkları sebebiyle toplum tarafından kabul edilmediğini görüyoruz” dedi.

Mariya Selvam, “Onları okula göndermek, hayatlarını yeniden inşa etmelerini sağlamak için çok fazla zamana, çok sayıda kaynağa ve profesyonel hizmete ihtiyacımız var” dedi.

IŞİD’in geri çekilirken uyguladığı savaş taktiği ve elinde bulundurduğu Tal Afar kasabasının geri alınması için yapılacak olan hükümet saldırısı sebebiyle, yeniden kayıp çocuk akınının yaşanması bekleniyor.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi