25 Nisan 2024 Perşembe

New York’ta Ahtamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’ nin Açılışı Yapıldı

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Anadolunun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor” projesi kapsamında düzenlenen “Ahtamar Kutsal (Surp) Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi”nin açılışı New York’ta yapıldı.

Manhattan’daki White Space Chelsea sergi salonunda düzenlenen resepsiyona Türkiye’nin New York Başkonsolosu Alper Aktaş, Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı (Değabah) Epis. Sahak Maşalyan, Ermeni Vakıflar Cematı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Türkiye Azınlık Cemaat Vakıflar Temsilcisi Moris Levi, Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkanı Sait Suşin, Amerikan Ortodoks Kilisesi Başepiskoposu Elpidophoros Lambriniadis ile Türk ve Ermeni toplumundan temsilciler katıldı.

Piyanist Şahan Arzruni’nin piyano dinletisiyle başlayan programda, Surp Haç Ermeni Kilisesini anlatan “Anadolu’nun Saklı Anıtları Gün Yüzüne Çıkıyor : Ahtamar” başlıklı film gösterimi yapıldı.

Törende konuşan Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Episkopos Maşalyan, Ermeni medeniyetinin bir parçası olan ve binlerce yıllık aşınmaya dayanan Ahtamar Kilisesi’nin fotoğraflarının New York’ta sergilenmesiyle kendisinin ve cemaatindeki diğer birçok kimsenin dileğinin yerine geldiğini belirtti.

Maşalyan, Ahtamar Surp Haç Ermeni Kilisesi ve diğer anıtsal tarihi yapılara Cumhurbaşkanlığı seviyesinde ilgi gösterilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “Cumhurbaşkanımızın vizyonunun önderliğinde Ahtamar Kilisemize özel ilgi ve alaka gösterildi. Açıldığı günden beri bu anıtsal kilise Ermenistan ve Türkiye dahil dünyanın dört bir yanından sıcak bir takdirle karşılandı.” diye konuştu.

Türkiye’nin Ermeni kökenli ve kimlikli Surp Haç Ermeni Kilisesini restore edip tanıtmasının Ermeni halkına yönelik dostane bir davet olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Maşalyan, “Bu, Türk ve Ermeni halkları arasındaki iletişim zorluklarını aşmak için kültürel alanda yapılmış bir girişimdir, iyi niyet üzerine daha güzel bir gelecek ve anlayış için atılmış bir köprüdür.” ifadelerini kullandı.

Maşalyan, “Ahtamar, yeniden bir barış yeri olabilir, bu görevi başarıya götürmek için çok özel donanıma sahip.” değerlendirmesinde bulundu.

Ahtamar Adasının Surp Haç Ermeni  Kilisesi’nin fotoğraflarını çeken sanatçı İzzet Keribar’a da teşekkür eden Maşalyan, “Ahtamar Adası’nın ve Kilisesi’nin ölümsüz anlarını objektifiyle yakalayarak bu sergide bize öte dünyadan hisler veren usta sanatçı Keribar’ı da tebrik ediyorum. Usta fotoğrafçı bize bu sergide antik bir anıta nasıl bakmamız gerektiğini öğretiyor” ifadelerini kullandı.

Ermeni Vakıflar Cematı Başkanı Bedros Şirinoğlu da New York’ta açılan serginin kendisini çok duygulandırdığını belirtti.

New York’taki Ahtamar Kutsal Haç Ermeni Kilisesi fotoğraf sergisi, cuma gününe kadar ziyarete açık olacak. Sergide 88 fotoğraf sergileniyor.

Van’ın Gevaş (Erm.-Vostan) ilçesinin sınırları içerisinde, Van gölündeki Ahtamar adasında bulunan Surp Haç Ermeni kilisesi 915-921 yılları arasında Ermeni kral Birinci Gagik’in emriyle ünlü Ermeni mimar Manvel tarafından inşa edilmiştir. 1113 yılından itibaren belirli bir sure Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi olan Surp Haç kilisesi Türkiye Cumhuriyeti döneminde mucizeyle ayakta kalan Ermeni kiliselerinden biridir. Kilisenin ayakta kalabilmesi 1951 yılında ünlü yazar Yaşar Kemal’ın girişimiyle mümkün oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi