25 Nisan 2024 Perşembe

Nijerya Hava Kuvvetleri Sivilleri Terör Örgütü Zannetti

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinin Rann şehrinde, hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağı evlerinden edilen siviller ve yardım görevlilerinin olduğu bir kampa ‘yanlışlıkla’ saldırarak en az 52 kişinin ölümüne neden oldu. Fransa merkezli uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 120 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bölgede çalışan yardım görevlilerinin de ölü ve yaralılar olduğu sanılıyor.

AFP haber ajansı, saldırının Boko Haram üyelerinin ‘merkez üssü’ olarak bilinen Rann’da bulunan bir kampta, ülkede yükselen şiddet nedeniyle evlerinden edilen insanlara gıda yardımı yapıldığı sırada gerçekleştiğini aktardı.

Nijerya ordusu sözcüsü Tümgeneral Lucky Irabor, savaş uçağının pilotunun isyancıları hedef aldıklarını sanarak sivillere saldırdığını düşündüklerini belirtti. Olayın nedenini belirlemek için henüz erken olduğunu söyleyen Irabor, gazetecilere bilinmeyen sayıda yaralanan ve öldürülen siviller arasında MSF’den ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden (International Committee of the Red Cross, ICRC) insani yardım çalışanların olduğunu söyledi.

MSF tıbbi yardım derneğinin sözcüsü olan Tim Shenk, bölgedeki görevlilerin tahliye olan hastaları tedavi etmeye hazırlandığını belirtti. ICRC’nin bir sözcüsü, Nijeryalı Kızıl Haç yardım kuruluşunun üyelerinden 6 kişinin öldürüldüğünü ve 13 kişinin yaralandığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (United Nations Children’s Fund, UNICEF) acil durumlarda sivillerin korunmasının önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’nin bir sözcüsü Femi Adesina, “Cumhurbaşkanı bu operasyonel hatayla ilgilenen eyalet hükümeti için federal yardımı vaat ediyor” dedi. Nijerya ordusu sözcüsü Tümgeneral Lucky Irabor, savaş uçağının pilotunun isyancıları hedef aldıklarını sanarak sivillere saldırdığını düşündüklerini belirtti.

Son birkaç haftadır Nijerya ordusu tarafından Boko Haram’a karşı yapılan hava saldırıları düzenleniyordu. Cumhurbaşkanı Buhari, geçen ay Borno eyaletindeki Cihad grubunun Sambisa orman üssündeki önemli bir kampın düştüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ayrıca, hava saldırısının “kuzeydoğudaki isyancıların kaldırılmasının son safhası” nda gerçekleştiğini belirtti.

Boko Haram’ın isyanı 2010 yılından bu yana 15 binden fazla kişiyi öldürdü ve yaklaşık iki milyon kişiyi mülteci kamplarına göndererek evlerini terk etmek zorunda bıraktı.(Elise Michon/BA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi