20 Nisan 2024 Cumartesi

Nijeryalı Hristiyanlar, Fulani Saldırısından Kaçarken Nehirde Boğuldu

Fulani militanlarının, Kuzeydoğu Nijerya’da bulunan çoğunluğu Hristiyan beş topluluğu hedef alan saldırıları sonrasında yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetti.

World Watch Monitor’ün bildirdiğine göre, Adamawa eyaletinin Numan bölgesinde bulunan Gon, Bolki, Ndumusu, Yotti ve Yanga köylüleri Fulani militanlarının saldırısına uğradı. Militanlar, köylülerin evlerini yaktı, yağmalaladı, köylüleri kovaladı, kaçırdı ve öldürdü.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, bu bölge, geçtiğimiz Aralık ayında, Nijerya Hava Kuvvetleri tarafından gönderildiği iddia edilen savaş uçaklarının Fulani çobanlarının Hristiyanlara saldırdığı köylere roket fırlatması sonrasında 3 bin evin imha edildiği aynı yer.

Güncel saldırıyla ilgili olarak, yerel bir pastör World Watch Monitor’e 27 kişinin ölmüş olduğunun doğrulandığını söyledi. Yöre sakinlerinin silah sesleri duyduğunda birçok kişinin çalılıklara ya da nehre kaçtığını da sözlerine ekledi.  Nehire kaçan pek çok kişinin, yüzme bilmedikleri için boğulduğunu söyledi.

Her ne kadar 27 kişinin yaşamını yitirdiği doğrulanmış olsa da, kendini korumak için anonim kalmayı tercih eden yerel pastör, on kişinin hala kayıp  olduğunu söyledi. “Bu kayıp insanların nerede olduğunu kimse bilmiyor.  Ölü bedenleri bulunmadığından, öldüklerini ilan etmek için çok erken.  Onlar hakkında olumlu düşüneceğiz; belki bazıları evlerine geri dönebilir” dedi.

World Watch Monitor’e göre saldırı sırasında 45 kişi daha yaralandı, evleri yağmalandı ve köyler ateşe verildi. Nehir yoluyla kaçmaya çalışanların vurulmuş ve nehirden kaçmaya çalışan, ancak yüzemeyen birçok kişinin de öldüğü belirtildi. Yüzme bilenlerin nehirin karşısına geçebildiği ancak nehirden 25’den fazla cesedin çıkarıldığı söylendi. Saldırıda ölen insanların tam sayısı henüz saldırı sürdüğü için bilinmiyor.

Boiki Lutheran Kilisesi Pederi Gerison Ezekiel Killa nehirde boğulurken karısı ve 6 çocuğu tarafından kurtarıldığı haberde geçen bilgiler arasında.

Kurtulan diğer bir kişi olan Jidauna Igiya, World Watch Monitor’e, köylülerin yardım çağrısında bulunduğunu, ancak kolluk kuvvetlerinin asla gelmediğini belirtti. “Saldırı sırasında güvenlik güçlerini aramaya çalıştık ama hiçbiri kurtarmaya gelmedi. Ailelerimizi, çocuklarımızı, kadınlarımızı ve yaşlılarımızı çalılıklardan geçirmeyi başardık ve bu şekilde kurtulabildik” diye anlattı.

Nijerya Hristiyan Birliği’nin eyalet başkanı Episkopos Stephen Mamza, masum Hristiyanların  “Güvenlik güçleri, onların Hristiyanlara zarar vermelerini engellemek için uygun şekilde tepki vermeksizin, Hristiyanların “Çobanlar” diye adlandırılanlar tarafından her gün öldürülmekte olduğuna” işaret ederek saldırı hakkında yorum yaptı.

“Hristiyanlara yapılan aralıksız saldırıların açlık ve açlıktan ölüme yol açtığını” üzüntüyle dile getirerek “Hristiyanlara yardım edilmezse çoğu açlıktan ölecek” diye ekledi.(CHL)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi