29 Mart 2024 Cuma

Nobel Barış Ödülü, Etiyopya Başbakanı’na Verildi

2019 Nobel Barış Ödülü, Etiyopya Başbakanı Dr. Abiy Ahmed’e verildi. Özellikle Eritre ile olan savaşı sonlandırmak için yürüttüğü çabaların yanı sıra, yaptığı birçok olumlu reforma imza atmasıyla ödüle hak kazandı.

Afrika’nın en genç lideri olan 43 yaşındaki Abiy, ülkeye birçok olumlu değişiklik getirdi. Genç Başbakanı eleştirenler, Eritre’nin Etiyopya’nın barış çabalarına karşılık vermediğine işaret ediyor. Norveç Nobel Enstitüsü Başkanı Berit Reiss-Andersen ise, ‘‘Abiy Ahmed’in çabalarının takdir ve teşvik edilmesi gerekiyor’’ dedi. 

Nobel Enstitüsü’ne göre, Etiyopya’da yapılacak çok iş olsa da, Abiy Ahmed birçok vatandaşa daha iyi yaşam koşulları ve umut dolu bir gelecek için önemli reformlara imza attı. 

Başbakanlık görevindeki 100 gününde olağanüstü halin kaldırılması, binlerce siyasi tutuklunun affedilmesi, medya sansürünün kaldırılması, muhalif grupların yasallaştırılması, yolsuzluğa adı karışan askeri ve sivil liderlerin görevden alınması, siyasi ve toplum yaşamında kadına değer verilmesi çalışmalarında bulunan Abiy Ahmed, serbest ve adil seçimler yaparak demokrasiyi güçlendirme sözü de verdi.

Abiy Ahmed, Papa Françesko’nun da Övgüsünü Kazandı

Papa Françesko, Etiyopya Başbakanı’nı Ocak ayında ağırlamıştı. 7 Ocak’ta ise Etiyopya-Eritre arasındaki tarihi anlaşmaya değinerek Abiy’e övgüde bulunmuştu. Daha önce de, 1 Temmuz 2018 tarihinde, St. Peter Meydanı’nda Etiyopya olaylarına değinen Papa, ‘‘Kutsal Baba, tarihsel olarak nitelendirilebilecek bir girişimi vurgulamak istiyorum. Bu günlerde 20 yıl süren Etiyopya ve Eritre hükümetleri barıştan söz ediyor’’ konuşmasıyla kalabalığa seslenmişti. (vaticannews.va)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi