28 Mart 2024 Perşembe

Ölü Deniz Parşömenleri’nin Olduğu 12. Mağara Bulundu

Ölü Deniz civarında çalışan arkeologlar, daha önce Ölü Deniz parşömenlerini içeren, 20. yüzyılın ortalarında yağmalanmış bir mağara buldu.

Ölü Deniz’in kuzeybatı kıyısındaki Qumran’ın batısında bulunan kayalıklarla çevrili bir mağarada yapılan kazılar, İkinci Tapınak döneminden kaldığı düşünülen Ölü Deniz parşömenlerinin mağarada gizlendiği ve geçen yüzyılın ortalarında Bedeviler tarafından yağmalandığını kanıtlıyor. Araştırmacılar yeni keşfedilen mağaranın, daha önceden parşömenleri içeren 11 mağaradan sonra, Mağara 12 olarak adlandırılmasını önerdi.

Mağaradaki kazı çalışmaları, mağaranın bir zamanlar Ölü Deniz parşömenlerini içerdiğini ortaya koydu. Çok sayıda saklama kaplar ve kapaklar mağaranın duvarları boyunca nişlerde ve uzun bir tünelin derinlerinde gizlenmiş olarak bulundu. Saklama kaplarının hepsi kırılmış ve içindekiler alındığını ve 1950’li yıllardan kalma bir çift kazma başı da (daha sonra tekrar kullanmak için saklanmış) mağaranın yağmalandığını gösteriyordu.

Mağaranın Bulunması Dönüm Noktası Olabilir 

Ölü Deniz Parşömenleri araştırmasında bir dönüm noktası sayılan bu keşif, Hebrew Üniversitesi’nden Dr. Oren Gutfeld ve Ahiad Ovadia, ABD Liberty Üniversitesi’nden Dr. Randall Price ve öğrencileri tarafından yapıldı.

Hebrew Üniversitesi’nden kazı başkanı arkeolog Dr. Oren Gutfeld, bu heyecan verici keşfin, 60 yıldan beri yeni Ölü Deniz parşömenlerini bulmaya en çok yaklaştıkları an olduğunu söyledi. Bugüne kadar bu parşömenlerin yalnızca 11 mağarada bulunduğuna inandıklarını fakat artık 12 mağara olduğundan şüphe duymadıklarını belirtti.

Dr. Gutfeld, “Günün sonunda hiç parşömen bulamamıştık fakat, bunun yerine sadece yazma için hazırlanmış bir kapta bir parşömen parçası bulduk. Dolayısıyla bu mağarada bir zamanlar parşömenler olduğunu ve bunların çalındığına dair hiçbir kuşku yok. Mağaradaki bulgular arasında, sayfaların ve kaplamaların gizlendiği kaplar, parşömenleri bağlamak için kullanılan deri bir kayış, parşömenleri saran bir bez ve daha fazlası yer alıyor” diye konuşmasına ekledi.

Mağaradaki bulgular sadece parşömenleri saklamak için kullanılan kaplardan değil, aynı zamanda parşömen parçalarından, işlenmiş bir deri parçasından ve parşömenleri bağlamak için kullanılan bir sicimden oluşuyor.

Judean Çölü’nün kuzeyinde yer alan bölgede yapılan ilk kazıların, bu mağaraların ve parşömenlerin anlaşılmasında önemli bir yer tutacağı ve bulgular yayımlandığında, Qumran arkeolojisi ve Ölü Deniz mağaraları hakkında için önemli yeni kanıtlar sağlayacağı düşünülüyor.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi