16 Nisan 2024 Salı

Orta Doğulu Hristiyanların Evlerine Dönmesi İçin Çağrıda Bulundu

Katolik Kilisesi, Orta Doğulu Hristiyanların evlerine dönmesi için tüm dünyaya çağrıda bulundu.

Keldani Katolik Kilisesi Babylon Başepiskoposu Louis Raphael I Sako, Vatikan radyosuna verdiği röportajında, Irak, Suriye ve Mısır’dan kaçmak zorunda kalan Hristiyan mültecilerinin vatanlarına dönmeleri için tüm dünya topluluklarına çağrıda bulundu.

Başepiskopos Sako, ‘’Günümüzde fazlasıyla sorun yaşıyoruz, trajedi ve zulümlerin sonu gelmiyor. Fakat, tüm bunlara rağmen varlığımızı savunmak ve sürdürmek zorundayız. Buradaki birçok insana Tanrı’dan bahsedebilir ve onları kurtarabiliriz. Hatta belki de bu yöntem, sorunları bastırmamıza bile yardımcı olacaktır. Dolayısıyla bu konuda Hristiyanların birlik olması halinde çok şey başarabileceğimize inanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

Babil Başepiskopos’nun anlattıklarına göre, hükümetin şu an için Hristiyanların evlerine dönmelerini sağlayacak bütçesi bulunmasa da Katolik Kilisesi, yıkılan evlerin restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

Catholic Near East Welfare Association tarafından yayınlanan istatistiklere göre, son 15 yıl içerisinde Orta Doğu’daki ve özellikle de Kuzey Irak bölgesindeki topluluklardan birçok Hristiyan, yaşanan savaş ve zulümlerden dolayı hayatını kaybetti. Günümüzde Suriye’deki  Hristiyan nüfusu ise yarı yarıya düşmüş durumda, çünkü karışıklıklar başlayınca yüzbinlerce insan doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Ortadoğu’nun en büyük Hristiyan topluluğu, Mısır’da yer alıyor. Mısır nüfusunun % 10’u Kıptilerden oluşuyor, bu da ülke genelinde 9,4 milyon Hristiyan’ın var olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre, son birkaç yıl içerisinde Mısır genelinde bulunan kiliselerin 76’sı radikaller tarafından yakıldı. Birçok Kıpti ise söz konusu saldırılar sırasında hayatını kaybetti.

Ürdün geneline bakacak olursak, burada da durum pek farklı değil. Ülke genelinde 350 bin Hristiyan yaşıyor. Bu rakam halkın %2,2’den biraz daha fazlasını oluşturuyor. Fakat iyi haber, son birkaç yıl içerisinde 30 bin Hristiyan mülteci Ürdün’deki evlerine geri dönmüş durumda.

Lübnan’da da durum iyi sayılmaz. 1932 yılında halkın %50’si Hristiyanlardan oluşurken günümüzde bu oran %40’a kadar düşmüş durumda. Oranlardaki düşüşün başlıca sebebi ise işsizlik olduğu söyleniyor.

Babil Başepiskoposu Louis Sako’nun günümüzde başlıca amacı Hristiyan halkının evlerine geri dönmesini sağlayarak, Hristiyan nüfusundaki bu azalmayı bir an önce durdurmak.(Olga Daşcinscaia)

 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Hristiyanlara Yönelik Saldırıların En Çok Gerçekleştiği Eyalet Açıklandı

Yeni Delhi merkezli bir insan hakları grubu olan Birleşik Hristiyan Forumu (UCF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Hristiyanlara...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi