29 Mart 2024 Cuma

Papa: Dualarım, Daha Fazla Dayanışma Olması İçin

Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un töreni arifesinde Papa Françesko, Perşembe günü, Doğu Ortodoks Kilisesi’ni oluşturan bağımsız kiliselerin başkanlarının (eşitler arasında birincisi) birincisi olan Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’u temsil eden bir heyetin üyelerini kabul etti.

Görüşmede Papa Françesko, heyeti “Katolik Kilisesi ve Ekümenik Patrik arasındaki birliğin gelişmesinin bir işareti” olarak kabul ederken “kardeş kiliselerimizin ortak kökleri” olduklarını hatırlattı.

Papa, geleneksel olarak Hristiyan olan toplumlarda, “insan onurunu aşağılama, paraya tapma, şiddetin yayılması, bilim ve teknolojinin her şeyi açıklamaya çalışan dünya görüşü ve doğal kaynakların düşüncesizce sömürülmesi” ile kendini gösteren, “inanç ışığının kademeli olarak karartılması” hakkında konuştu. Bartholomeos’dan alıntı yapan Papa Françesko, “Kiliselerimiz, dünyamız için yeni değişim olanakları yaratabilir” ifadelerine yer verdi.

Papa, Bartholomeos ile görüşmelerin ve bu görüşmelerin getirdiği yakınlaşmanın somut bir ortak çabaya dönüştürüldüğünü fark etmenin kendisi için rahatlatıcı olduğunu söyledi. Bu ortak çabalar arasında, modern kölelik biçimleriyle mücadeleyi, yaratılışı korumayı ve barışı teşvik eden girişimlerin olduğunu söyledi. Papa ayrıca, Ekümenik Patriğin de katılacağı Kiliseler ve Orta Doğu Hristiyan Toplumları Başkanları ile yapılacak bir toplantıyı sabırsızlıkla beklediğini iletti.

Papa Françesko, “Benim duam, birlikte yaptığımız yolculuğumuzda, biz Katolik ve Ortodokslar için, Tanrı’nın lütfuyla bizi halihazırda bir araya getiren dayanışmayı bütünüyle deneyimlemek amacıyla, tüm seviyelerde birlikte çalışmak, dua etmek ve havarilerin vaazından alınan İsa Mesih’in tek Müjdesi’ni birlikte duyurmak için daha fazla fırsatlar olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Şimdi geleneksel hale gelmiş görüşmeler, ilgili kiliselerin kutsal üyelerinin bayramları sebebiyle karşılıklı olarak yapılan heyet ziyaretleri bağlamında gerçekleşiyor. Ortodoks heyetinin Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı için Roma ziyaretine mukabil Kasım ayının sonunda Aziz Andreas Bayramı için Katolik heyetinin İstanbul’u ziyareti. Ekümenik Patrik Heyeti, Nazianzos Episkoposu Theodoretos ve Diyakon Alexander Koutsis’in eşlik ettiği; Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi Arasında Uluslararası İlahiyat Diyaloğu Komisyonu Eş Başkanı Telmessos Başepiskoposu Job Getcha tarafından yönetiliyor. (Vatican News)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi