19 Mart 2024 Salı

Papa Françesko, Aziz Petrus’un Kutsal Emanetlerini İstanbul Kilisesi’ne Armağan Etti

Roma Katolik Kilisesi’nin tahta çıkma törenine katılan Ekümenik Patriği delegasyonu, Papa Françesko’dan beklenmedik değerli bir hediye aldı. Bu değerli hediye, Vatikan’daki Apostol Sarayı’nda tutulan Aziz Petrus’a ait kutsal emanetlerdi.

Kutsal emanetler, önemli arkeolojik kazılar sonucu elde edilen ve Aziz Petrus’a ait olduğu doğrulanan 9 kemik parçasından oluşuyor. 1968 yılında Papa 6. Paul’un isteği üzerine bu parçalar diğer kutsal emanetlerden ayırdı ve Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda yalnızca bir kez, 24 Kasım 2013 yılında Kutsal İman Yılı’nın kapanışı vesilesiyle sergilendi. Havarinin kutsal emanetleri, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın ana sunağı altında tutulmaktaydı.

Ekümenik Patrikhane’nin resmi delegasyonuna başkanlık eden, Roma Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi arasında İlahiyat Diyaloğu Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Başepiskopos’un bildirdiğine göre, 29 Haziran 2019’da Papa Françesko, Aziz Petrus’un lahitine davet etti. Burada beraber dua ettiler ve daha sonra Papa, İstanbul Kilisesi için bir armağanı olduğunu söyleyerek, Apostol Sarayı’na davet etti.

Papa Françesko, konuyla ilgili şunları söyledi: “Artık Apostol Sarayı’nda yaşamıyorum, bu şapeli hiç kullanmıyorum. Aziz Petrus’un kutsal emanetleri var. Bu yüzden İstanbul’da tutulursa daha iyi olacak. Bu benim İstanbul Kilisesi’ne hediyem. Lütfen bunu kardeşim Bartholomeos’a bildirin. Bu hediye benden değil, Tanrı’dan gelen bir hediye.”

Teklif karşısında şaşıran Telmessos Başepiskoposu, “Papa’nın bu önerisi gerçekten herkese sürpriz oldu. Havari Petrus’un kutsal emanetleri her zaman Roma’daki hacılar için büyük önem taşıdı. Bu sefer emanetlerin orijinal yerine dönüşünden söz etmiyoruz. Bu sefer emanetler hediye olarak sunuluyor. Bu hareket, somut birliğe giden yolda atılmış büyük bir adım. ”dedi.

Teklif hemen Ekümenik Patrik Bartholomeos’a bildirildi. Havari Petrus’un kutsal emanetlerinin Roma’dan İstanbul’a devredilmesine Hristiyan Birliğini Teşvik Konseyi sekreter yardımcısı Monsenyör Andrea Palmieri eşlik etti. (ecupatria.org)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi