20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko, Bulgaristan’da Tüm Hristiyanlara Birleşme Mesajı Verecek

Bulgaristan’daki en büyük Katolik cemaatinin bulunduğu Rakovski kasabası sakinleri 6 Mayıs tarihinde Papa Françesko ile buluşmaya hazırlanıyor.

50 binden fazla inançlı kişi, şehir meydanında Papa Françesko ile birlikte dua etmeyi ve bu zor günlerde İsa Mesih’e olan sadakatlerini korumak için bizzat kendisinden yüreklendirici sözler duymayı umuyor. 

Rakovski’deki Katolik kilisesinden genç Peder Ivelin Genov, Papa Françesko’nun ziyaretiyle birlikte onun gerçekte kim olduğunu hatırlatma fırsatı tanıyacağını söylüyor.

“Biz bu fırsattan yararlanarak, Katoliklere, onun Tanrı’nın dünyadaki varlığının ve sevgisinin bir işareti olduğunu ve ona emanet edilen insanlara göz kulak olduğunu hatırlatacağız. Aynı zamanda, kendisinin birlik ve dostluğu beslemek gibi manevi bir sorumluluğu da var.” 

Bugünlerde Papa Françesko, Hristiyanların birliğini desteklemek amacıyla bir ‘Dua Haftası’ girişimi başlattı.

“Katolik Kilisesi bu ekümenik diyaloğa derinlemesine katılıyor çünkü Tanrı bir olmamızı istiyor. Ve biz kimiz ki, ayrı yol alacağız,” diye sözlerine devam eden genç Peder, Papa Françesko’nun bu diyaloğa Bulgaristan’daki diğer kiliselerin temsilcilerini katıp katmayacağını sorduğumuzda. “Belirli kelimelerle, yahut belgelerle mi yapar bilemiyorum, ancak birkaç günlüğüne de olsa yaşamlarımızdaki varlığıyla, bu bir olma isteğini ifade edecek.” dedi. 

Papa Françesko, bilindiği üzere görevi boyunca ezilenlerin ihtiyaçlarına hitap ederken, varoluşsal sorunlara dokunmak için sıklıkla teorinin ötesine geçiyor. 

“Bize, mantığımızın aksine her şeyin ekonominin etrafında dönmediğini söylemek istiyor,” sözüne dikkat çeken Peder Ivelin Genov. “Evet, hepimizin ortak evi olan Dünya’mızı yönetebiliriz, ancak bu yalnızca sevgiye sadık kalırsak mümkün. Boş bir kavram olarak değil, somut bir eylem olarak. Bu yüzden, Papa bizden konfor alanımızdan çıkıp, böylece her bir insanın gerçekliğine, mutsuzluğuna dokunmamızı istiyor.” 

Papa Françesko, bize kişisel örnek oluyor- onu evsizlerle dolu bir masada görebilir, mültecilere karşı misafirperver olma çağrısını duyabilir, masum kurbanlara duyduğu sempatiyi hissedebiliriz. Papa XIII. Ioannes tarafından yazılan ve bizi zamanın işaretlerini okumaya çağırdığı “Dünya Huzuru” hitabesini seçmesi hiç tesadüf değildir. 

“Bugün hala ülkemizde bile sevgi ve barış içinde yaşamamıza izin vermeyen birçok işaret okuyabiliriz,” diyen Peder Genov, “Bence Papa’nın mesajı tam da bu alanlara dokunacak- yolsuzluk, kürtaj, güce tapma, kanunlarda keyfiyet, göç, çeşitli ideolojiler yani toplumumuzu düşündüren bütün işaretler.”  

“Papa’nın ziyareti, şehirdeki 40 çocuğa da büyük neşe getirecek ve bu, yaşamlarında yüce bir an olacak, çünkü ilk defa kutsallığın ateşini hissedebilecekler,” diyen Peder Genov, 2002’de Papa II. Jean Paul’un Plovdiv ziyaretinde kendisi ile yaptığı görüşmeyi hatırlattı ve 14. Yaş günü için en büyük hediye olduğunu belirtti. (BNR- Diana Tsankova)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi