29 Mart 2024 Cuma

Papa Françesko: “İsa Mesih’in Yüceliğini Haçından Ayıramayız”

Papa, Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı’nda: İsa Mesih’in Yüceliğini Haçından Ayıramayız

Papa Françesko, geçtiğimiz Cuma günü, Roma’nın Aziz Petrus Meydanı’nda Aziz Petrus ve Aziz Pavlus kutsal bayramı için yapılan Kutsal Ayini yönetti. Ayin sırasında, geçtiğimiz yıl boyunca dünya çapında atadığı 30 yeni büyükşehir Başepiskoposuna gönderilecek olan Başepiskopos pelerinlerini kutsadı.

Papa Françesko, önceki Cuma günü verdiği vaazında, Hristiyanları, yüceliği haçından ayırılamayan tek Meshedilmiş Varlık olan Mesih’in yolunda bir engel olmamaya çağırdı.

Papa, her ikisi de Roma’nın koruyucusu olan ve bu Ebedi Şehir’de şehit düşen Azizler Petrus ve Pavlus’un anıldığı kutsal bayram olan 29 Haziran’da, Roma’daki Aziz Petrus Meydanı’ndaki Ayinde verdiği vaazinde, “İsa, yüceliğini haçtan ayrı tutmayarak, öğrencilerini, Kilisesini, sevgisiz, ibadetsiz, merhametsiz, toplumsuz olan anlamsız zafer gösterilerinden kurtarmak ister” dedi.

Başepiskopos Pelerinleri

Ayin sırasında Papa geçtiğimiz yıl dünya çapında tayin ettiği 30 yeni büyükşehir Başepiskoposuna gönderilecek olan Başepiskopos pelerinlerini kutsadı.

Başepiskopos pelerinleri, büyükşehir Başepiskoposlarının kendi yetkileri ve Papa’yla olan birliklerinin sembolü olarak omuzlarına giydiği beyaz bir yün şerittir. Büyükşehir Başepiskoposluğu, kilisenin bir coğrafi bölgesini oluşturmak için yardımcı piskoposların altında bir araya geldiği Başepiskoposluktur.

İsa Halkını Kutsuyor

Papa Françesko, ayinini, Matta İncili’ndeki Aziz Petrus’un “Yaşayan Tanrı’nın Oğlu sizsiniz” diyerek İsa Mesih’e olan imanını itiraf ettiği bölüme yoğunlaştırdı.  Papa, Petrus’un, İsa Mesih’in, sadece köyden köye giderek yardım etmek amacıyla kaybedilmiş addedilen- ölü, hasta, yaralı ve tövbe edene – insanları kurtararak ve onlara yardım ederek halkını nasıl umutla  “kutsamış” olduğuna şahit olduğunu söyledi.

Arjantinli Papa, Tanrı’nın Meshettiği Varlığın, Baba’sının sevgisini ve merhametini sonuna kadar getirmeye devam ettiğini söyledi. Papa “Bu merhametli sevgi bize iyi şöhretimizi, rahatlığımızı, statümüzü kaybetmemize…, hatta şehitliğimize mal olsa bile bizim de herkese yardım etmek için yaşamın her köşesine, gitmemizi ister” ifadelerini kullandı.

Petrus Bir Engeldi

Papa, Petrus’un İsa Mesih’in ölmesi gerektiğini kabul edemediğinde, Rab’bin düşmanı ve “Mesih’in yolunda engel yaratan bir taş” haline geldiğini belirtti.  Papa, Petrus’un hayatı ve inancını itirafı, aynı zamanda her Mesih takipçisinin hayatında karşılaşacağı ayartmaları tanımayı öğrenmek anlamına geldiğini ifade etti.

Papa, “Bizler Petrus gibi, bu misyon için engelleyici bir taş olacak şekilde her zaman o kötü varlığın fısıltılarını duymaya hevesleneceğiz.  Şeytan, saklandığı yerden “fısıldayarak” ayartır, çünkü bir ikiyüzlü gibi gizli kalmayı ister ve keşfedilmeyi istemez” dedi.

İsa Mesih’in Yüceliğini Haçtan Ayırmak

Papa, İsa Mesih’in kutsamasını paylaşmak, aynı zamanda onun haçı olan yüceliğini paylaşmak anlamına gelir. Papa’ya göre İsa Mesih, yücelik ve haç birlikte ve ayrılmaz bir bütündür.

Papa, bir kere haça güvendikten sonra, yüceliğin zirvesine ulaşabilsek de kendimizi kandırıyor olacağımızı, çünkü o Tanrı’nın yüceliğinin değil, düşmanın tuzağı olacağını dile getirdi.

Rabbin yaralarından ölçülü bir uzaklıkta kalarak Hristiyan olma isteğimizi sık sık hissettiğimize dikkat çeken Papa Françesko, İsa Mesih’in insanın acılarına yardım ettiğine ve bize diğer acı çeken insanlara yardım etmekte kendisine katılmamızı istediğini vurguladı.

Papa, “Dudaklarımızla ve kalbimizle inancımızı Petrus gibi ilan etmek kötülüğün fısıltılarını bizi gerçek insan dramlarından uzak tutar. Bizi diğer insanların somut varoluşuyla temastan ve sonunda Tanrı’nın şefkatli sevgisinin devrimsel gücünü bilmekten uzak tutan kişisel bahaneleri tanımayı gerektiririr” ifadeleriyle sözlerini noktaladı. (Vatican News)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi