25 Nisan 2024 Perşembe

Papa Françesko Yeni Kardinalleri Takdis Etti

Vatikan’da Cumartesi günü düzenlenen bir törenle, Papa Françesko tarafından seçilen 17 yeni kardinal göreve başladı. Kardinallerin dünyanın sayılı ülkelerinden gelmeleri ve yeniliklere açık olmaları dikkat çekiyor. Seçilen 17 yeni kardinal arasında, 80 yaşın altında olan ve bu sebeple yeni Papa seçimine katılma hakkına sahip 13 “seçici kardinal” yer alıyor.

Bir sonraki Papa’nın seçimine katılabilecek 120 seçici kardinalden 43’ü, 2013’te göreve gelmesinden bu yana 3 kez kardinal ataması yapan Françesko tarafından seçildi.

Papa Françesko’nun yeni kardinalleri seçerken, bugüne kadar Katolik Kilisesi’nin yönetim merkezi olarak görülen Avrupa’nın dışındaki kıtalara ağırlık verdi. Göreve gelen 13 seçici kardinalden 3’ü Avrupalı, 3’ü Latin Amerikalı, 3’ü ABD’li, 2’si Afrikalı, biri Asyalı biri de Okyanusyalı. Bu yeni kardinallerle beraber aralarında Orta Afrika, Bangladeş, Malezya ve Arnavutluk’un da yer aldığı 7 ülke ilk kez kardinal sahibi oldu.

Papa, halen Vatikan’ın Suriye temsilciliğini yapan İtalyan din adamı Mario Zenari’yi de kardinalliğe getirdi.

Papa Francesco’nun, dünyanın farklı bölgelerinden seçtiği kardinallerin ağırlıkla reformlara açık “yenilikçi” kanattan olmaları da dikkat çekiyor. Papa’nın kardinal seçimleri, Katolik Kilisesi’nde İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin ve muhafazakarların ağırlığını hafifleterek Kilisesi’yi “küreselleştirme” çabasının bir devamı olarak görülüyor.

Papa daha önce yaptığı bir açıklamasında kilisenin evrensel yapısını görmek istediğini, merkezin sadece Avrupa değil, her yerin olması istediğini belirtmişti.

Il Giornale gazetesinde geçen ay çıkan bir yazıda ise seçici kardinaller arasındaki Avrupalıların yaş ortalamasının yüksek olduğu, sayıları gittikçe artan “güney” ülkelerinden kardinallerinse daha genç olduğuna dikkat çekilerek “Bir zamanlar dalga geçilen Siyah Papa teorisi artık daha muhtemel görünüyor” ifadeleri kullanıldı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi