20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko’dan ‘İsa Mesih’in Görünümünün Değişmesi Bayramı” Üzerine Vaaz

Papa Françesko, Aziz Petrus Meydanın’da 6 Ağustos 2017 tarihinde Angelus (İsa Mesih’in vücut bulması duası) öncesi verdiği vaaz da “İsa Mesih’in Transfigürasyonu Bayramına” işaret ederken, “İsa Mesih’in görünümünün değişmesi, öğrencilerin Tabor dağına tırmanışları,  ve yaz aylarını Tanrı ile yüz yüze geçirmenin önemine dikkat çekti”.

Vaazın Özet Metni:

“İsa Mesih’in Görünümünün Değişmesi Bayramını” düşünürken, öğrencilerin Tabor dağına yaptıkları yolculuğun bizlerin de dünyasal arzulardan, isteklerden sıyrılıp Tanrı’nın yolunda devam etmemiz ve bu manevi yol üzerinde düşünmemiz gerektiğini söyledi.

Yaz ayları, Tanrı ile yüz yüze gelebileceğimiz, sözümüzde durabileceğimiz, büyüyebileceğimiz bir zaman. Bu zamanlar öğrencilerin daha çok zamanı oluyor, bir çok aile tatile çıkıyor, bir dinlenme ve gündelik yaşantılarımızdaki uğraşlarımızdan uzaklaştığımız; bedenlerimizi ve ruhumuzu dinlendirebildiğimiz, derin bir manevi yolculuğa çıkabildiğimiz bir zaman oluyor.

Papa Françesko, İsa Mesih’in görünümünün değişmesinin bizlere umudun mesajını verdiğini, O’nunla birlikte buna benzer olacağımızı, İsa Mesih’in bizleri O’nunla yüz yüze olmaya ve hizmet etmeye davet ettiğini söylüyor.

Günortası duasından önce Papa Françesko, Annemiz ve Tanrı’nın Annesi vücudumuzun Tanrının Sözü’ne uyum sağlamasına yardım et, böylece Mesih tüm hayatımızın ışığı ve rehberi olsun. Tatillerimizi huzurlu ve faydalı olsun diye sana getiriyoruz, özellikle yaşlarından, sağlık sorunlarından, çalıştıklarından, maddi sıkıntılarından ya da diğer sorunlarından ötürü tatile çıkamayanları, arkadaşlarının mutlu anları sayesinde huzurlu olabilmelerini sağlamanı istiyoruz, şeklinde dua etti.

Her zaman olduğu gibi Papa Françesko, katılanlara iyi bir pazar günü ve öğle yemeği diledi.

Vaazın Tam Metni:

Sevgili kardeşlerim, günaydın!

Bu pazar günü liturjimiz “İsa Mesih’in Görünümünün Değişmesi Bayramını(Transfigürasyon)” kutluyor! Bugün, İncil bizlere, Petrus, Yakup ve Yakup’un kardeşi Yuhanna’nın bu olağanüstü olaya tanık olduğunu gösteriyor. Matta 17. Bölüm 1. Ayetten başlayarak, İsa Mesih’in onları yanına alarak yüksek bir dağa çıktığını ve orada dua ederken yüzünün görünüşünün değiştiğini, güneş gibi parladığını, giysisinin ışık gibi bembeyaz olduğunu, o esnada Musa’nın ve İlyas’ın öğrencilere göründüğünü ve İsa Mesih ile konuştuklarını söylüyor. Tam o anda Petrus, İsa Mesih’e isterse orada biri Musa’ya, biri İlyas’a diğeri de İsa Mesih’e ait olmak üzere üç çardak kurabileceğini söylerken henüz konuşması bitmeden gökten gelen parlak bir bulut onların üzerine geliyor.

Papa Francis, İsa Mesih’in görünümünün değişmesinin bizlere umudun mesajını verdiğini, O’nunla birlikte buna benzer olacağımızı, İsa Mesih’in bizleri O’nunla yüz yüze olmaya ve hizmet etmeye davet ettiğini söylüyor.

Manevi Tırmanış ile Dünyasal Şeylerden Ayrılıyoruz

Öğrencilerin Tabor dağına tırmanışı, dünyevi isteklerden uzaklaşmanın, onlardan kopuk olmanın önemine dikkat çekiyor ve Tanrı’nın yolunun önemi üzerinde düşünmemizi sağlıyor. Bu kendi dua hayatımızı düzenlememizi, dualarımızda Mesih’i dinlememizi, samimi dua zamanları geçirmemizi; Tanrı’nın biricik oğlu İsa Mesih’i örnek alarak görebilmemizi sağlıyor. Bu manevi tırmanışta, kelimenin tam anlamıyla dünyasal şeylerden ayrıldığımızda, Kutsal Kitabı okurken, dua ederken tattığımız huzur dolu, yenilenen sessizliğin, sevincin, ihtişamın, güzelliğin, Tanrı’nın huzurunun tadına varmamız için Tanrı bizi çağırıyor. Ve elimize Kutsal Kitap aldığımızda, sükunet içerisinde, içimizde oluşan bu güzelliği hissettiğimizde Tanrı Sözü yüreğimizde çalışmaya başlıyor. Yaz ayları, Tanrı ile yüz yüze gelebileceğimiz, sözümüzde durabileceğimiz, büyüyebileceğimiz bir zaman. Bu zamanlarda öğrencilerin daha çok zamanı oluyor, bir çok aile tatile çıkıyor, bir dinlenme ve gündelik yaşantılarımızdaki uğraşlarımızdan uzaklaştığımız; bedenlerimizin ve ruhumuzu dinlendirebildiğimiz, derin bir manevi yolculuğa çıkabildiğimiz bir zaman oluyor.

Bizlerde Bu Muhteşem Tecrübeyi Keşfedebiliriz

İsa Mesihin görünümünün değişmenin muhteşem tecrübesinin sonunda öğrenciler, dağdan, Rab’le olan karşılaşmada değişen gözlerle ve yüreklerle aşağıya döndüler. Bu, bizlerin de geçebileceği bir yol. İsa Mesih ile olan daha canlı, daha derin ilişkimiz, O’nu bu bağlamda yeniden keşfetmemiz bizi bir sona değil aksine Kutsal Ruh ile yeniden dolup, dağdan aşağıya daha da güçlü bir şekilde inmeyi, gündelik yaşantılarımızda dönüşüme uygun, yeni adımlar atmamız için bizleri çağırıyor. Mesih’in varlığı ve sözünün tutkusuyla dönüştürülmüş olarak, tüm kardeşlerimize, özellikle acı çekenlere, terk edilmişlere, hasta olanlara, dünyanın çeşitli yerlerinde adaletsizliğe uğrayan, şiddete mağruz kalan kardeşlerimize Tanrı’nın sevgisinin bir işareti olacağız.

Görünümün değişmesi sırasında Tanrı’nın: “Sevgili Oğlum budur, O’ndan hoşnudum. O’nu dinleyin!” (Matta 17:5) dediğini gördük. Biz de Meryem’e bakıyoruz(Luka 1:51), her zaman yüreğine Kutsal Oğlu’nun sözlerini almaya hazır. Annemiz ve Tanrı’nın Annesi vücudumuzun Tanrının Sözü’ne uyum sağlamasına yardım et, böylece Mesih tüm hayatımızın ışığı ve rehberi olsun. Tatillerimizi huzurlu ve faydalı olsun diye sana getiriyoruz, özellikle yaşlarından, sağlık sorunlarından, çalıştıklarından, maddi sıkıntılarından ya da diğer sorunlarından ötürü tatile çıkamayanların, arkadaşlarının mutlu anlarının(tatil) sayesinde huzurlu olabilmelerini sağlamanı istiyoruz. (Zenit.org/ O/ K)

 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi