20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa’dan Ortadoğu için dua

Papa Francis, dünkü geleneksel Pazar duası Angelus’un ardından, Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan inananlara hitaben bir konuşma yaptı. Papa, başta İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetlenerek arttığı Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmaların sona ermesi için dua ettiğini söyledi.

Şiddetin üstesinden, şiddet ile gelinemeyeceğini ifade eden Papa, “Şiddet, barış ile yenilir. Barış Tanrısı, diyalog ve uzlaşma arzusunu uyandırsın” dedi. Papa, ‘İbrahim’ adıyla kendisini halife ilan eden Ebu Bekir E Bağdadi liderliğindeki IŞİD üyelerinin, Müslümanlığı kabul etmemeleri ya da ‘cizye’ ödememeleri halinde Musul’u terk etmeye zorladıkları Hıristiyan toplumu için de dua etti.

Hıristiyan toplumunun, söz konusu dinin doğuşundan itibaren, diğer yurttaşlarla birlikte yaşadıkları toplumun iyiliğine önemli katkılarda bulunduklarını vurgulayan Papa, “Irak’ın Musul kenti ve Ortadoğu’daki Hıristiyan toplumundan gelen haberler endişe verici. Sizi, onlar için dua etmeye davet ediyorum. Oradaki kardeşlerimiz zulüm gördüler, kovuldular, yanlarında hiçbir şey götürmeden evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu ailelere ve kişilere, onlarıpapa musuln yanında olduğumu ve sürekli onlar için dua ettiğimi belirtmek isterim” diye konuştu.

Yaşadıkları kenti terk eden Hıristiyanlara, “Sevgili kardeşlerim, ne kadar acı çektiğinizi, her şeyinizin elinizden alındığını biliyorum” diye seslenen Papa, “Kötülük kazanırken, inancınızda sizin yanınızdayım” mesajı verdi.

‘İslam Devleti’nin malı’

Musul’da bulunan Süryani Katolik Metropolitlik Merkezi IŞİD tarafından ateşe verilirken, birçok ibadethaneye de zarar verildi. Musul’da denetimini artıran IŞİD, “Kenti terk et” çağrısı yaptığı Hıristiyanlara ait ev ve iş yerlerinin üzerine, “İslam Devleti’nin malı” yazısı astı.

Saddam Hüseyin’in düşürüldüğü 2003 yılında söz konusu kentte 60 binin üzerinde Hıristiyan bulunurken, o tarihten yana yaşanan saldırılar nedeniyle kentteki Hıristiyanların sayısı 35 bine kadar düştü.

IŞİD’in tehditleri üzerine bu kalanların çoğu da kentten ayrılmaya başlarken, bazı Hıristiyan ailelerin ise, IŞİD’e gayrimüslimlerden alınan İslami bir vergi türü olan ‘cizye’ ödemeyi kabul ederek, burada kaldıkları belirtiliyor.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi