19 Nisan 2024 Cuma

Papa’dan Temiz Enerjiye Geçiş Çağrısı

Küresel iklim değişikliği ve çevre sorunlarına sıklıkla dikkat çeken Katolik Kilisesi lideri Papa Françesko, pazar günü dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz şirketlerinin yöneticileriyle buluşmasında fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş çağrısı yaptı.

Papa, “Medeniyetin enerjiye gereksinimi var ama enerji kullanımı medeniyeti yok etmemeli” dedi.

Vatikan’a bağlı Papalık Bilim Akademisi tarafından düzenlenen enerji konulu sempozyuma aralarında BP, Shell, Eni, ExxonMobil gibi enerji devlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. İki günlük sempozyumun sonunda Papa Françesko 40 kadar katılımcıya konuşma yaptı.

Papa, “kirlilikle mücadele edebilmek, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve toplumsal eşitliği geliştirmek” için yüksek verim-düşük kirlilik oranına sahip enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğinin “çağın sorunu” olduğunu vurgulayan Papa, “İklim değişikliği sorunuyla mücadele için somut taahhütler içeren, enerji güvenliği sağlayan, ekonomik istikrarı destekleyen, sağlığı ve çevreyi koruyan, insani kalkınmayı teşvik eden uzun vadeli ve küresel bir strateji geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

Günümüz dünyasında enerji ihtiyacının gittikçe arttığını, halen 1 milyardan fazla kişinin elektrik enerjisine ulaşımının olmadığını da vurgulayan Papa, bu ihtiyaçların karşılanması içinse temiz enerji kaynaklarına başvurulması çağrısı yaptı ve “Fosil yakıtların sistematik kullanımı dizginlenmelidir” dedi.

‘Yenilenebilir enerji kaynakları vurgusu’

Papa bunun için de “yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine hız verilmesi” gerektiğini söyledi.

Papa Françesko, “Herkes için enerji arzumuz, küresel sıcaklıkların korkutucu derecede artması, daha sert çevresel koşullar ve yoksulluk seviyesinin artmasıyla bağlantılı bir iklim değişikliği sarmalına yol açmamalıdır…Ulaşılabilir ve temiz enerjiye geçiş, dünyadaki milyonlarca kardeşimize, fakir ülkelere ve gelecek nesillere karşı sahip olduğumuz bir sorumluluktur” dedi.

Papa, “Alternatik enerji kaynakları arayışı ve bunlara geçişi sanayiciler, yatırımcılar, araştırmacılar ve tüketiciler hep beraber tartışmalı. Medeniyetin enerjiye gereksinimi var ama enerji kullanımı medeniyeti yok etmemeli” diye konuştu.

Papa Françesko 2015’te yayımladığı “Laudato Si'” (Övgüler olsun sana) isimli papalık genelgesinde de “ortak evimiz” dediği dünyanın küresel ısınma, çevre kirliliği, toplumsal ve ekonomik adaletsizlikten korunması temalarını tartışmaya açmıştı. Papa bu genelgesinde, “fosil yakıtların yoğun kullanımına dayalı kalkınma modelinin” küresel ısınma sorununu daha da ağırlaştırdığını söylemişti.(BBC)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi