19 Mart 2024 Salı

Papalık Kurumu Hristiyanların Ortadoğu’da Kalmasına Yardım Etmek İçin Yardım Topluyor

Kanada’daki Katolik Yakın Doğu Refah Vakfı (CNEWA), Orta Doğu’daki Hristiyanların kendi ülkelerinde kalmasına yardım etmek için bir bağış kampanyası başlatıyor.

16 Mayıs’ta başlatılan bağış kampanyası “Christians Can’t Survive Without You” olarak biliniyor.

CNEWA Kanada’nın üst yönetim direktörü Carl Hétu The Catholic Register’a şu sözleri aktardı, “Bu kampanyanın en önemli amacı, Kanada Katoliklerine Orta Doğu’da Hristiyanların varlığını umursamaları gerektiğini söylemesi, çünkü onlar Orta Doğu’daki barış için çok etkili.”

Ayrıca Hétu özellikle Orta Doğu’daki Hristiyanların yaşadıkları drama sırt dönülmesi halinde, o zaman Hristiyan olarak aynı şekilde kendilerine de sırt dönmüş olacaklarını sözlerine ekledi.

2003’te başlayan Irak Savaşı’ndan bu yana Orta Doğu’daki Hristiyanların sayısı epey azaldı. Irak’taki çatışmaya ek olarak, Suriye İç Savaşı da ekonomik baskı, ayrımcılık ve zulüm sebebiyle olduğu gibi birçok Hristiyanı yaşadıkları ülkelerden dışarıya itti.

CNEWA, “Son 15 yılda, 2,5 milyondan fazla Orta Doğu Hristiyanı evlerinden çıkmaya zorlandı. Yardımınıza son derece muhtaçlar. Biz, Orta Doğu’daki Hristiyanlarla Mesih vasıtasıyla birleşmiş bir bedeniz. Onların mücadeleleri bizim mücadelelerimizdir ve kardeşlerimize inancımızı yaşatmaları için yardım etmek bizim sorumluluğumuzdur” açıklamasında bulundu.

Son yıllarda CNEWA, IŞİD tarafından yerinden edilmiş Hristiyanlara hizmet etmek amacıyla Irak’ta okullar, kreşler ve tıbbi klinikler kurmak için çalıştı. Ayrıca Erbil’de St. Peter Patrikhanesi Ruhban Okulu’na destek veriyor.

CNEWA, Orta Doğu, Kuzeydoğu Afrika, Hindistan ve Doğu Avrupa’ya dini ve insani destek vermek için 1926 yılında kuruldu. Vatikan’ın bir organı olan grup, Doğu Katolik Kiliselerini destekliyor.

Ottawa’da yaşayan CNEWA Kanada Yönetim Kurulu Başkanı Başepiskopos Terrence Prendergast, Ortadoğu Hristiyanlarına yönelik bir saldırının “Hristiyanların dünya çapında destek verdiği değerlere yapılacak bir saldırı olduğunu” söyledi. “Bölgedeki Hristiyanlığı kaybetmek yıkıcı bir kayıp olur” ifadelerini kullandı.

Antakya Bechara Boutros Rai’nin Maronite Patriği geçtiğimiz yıl Defense of Christians zirvesinde Orta Doğu’yu saran çatışmaların, birçok Hristiyan da dahil olmak üzere milyonlarca iş sahibi vatandaşı bölge dışına ittiğini ve toplu göçlerle bölgelerinin dış dünyanın gözünde daha aşırı ve daha tehlikeli hale geldiğini söylemişti.

Antakya Rum Ortodoks Patriği John X Yazigi, “Ortadoğu’daki Hristiyanlar olarak biz orada kalacağız ve yaşayacağız. Dünyanın o bölgesinde yabancı değiliz: Bizler aydınlığın ve gerçeğin insanlarıyız.” dedi.(Catholic News Agency)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi