29 Mart 2024 Cuma

Papa’nın ziyareti Arnavutluk’ta heyecan yarattı

Papa Francis, Avrupa ülkeleri turu kapsamında ziyaret ettiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Rahibe Teresa Meydanı’nda ayin düzenledi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ile yaptığı görüşmenin ardından Rahibe Teresa Meydanı’na gelen Papa Francis, burada Tiran Belediye Başkanı Lulzim Başa tarafından karşılandı. Başa, Papa Francis’e burada ”Tiran Kentinin Temsili Anahtarı”nı takdim etti. Papa’nın kutsal ayine başlamadan önce alandakilere Katolik Kilisesi’ne özgü dini şarkılar seslendirildi.

Papa’nın yönettiği ayine Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk Eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Arnavutluk Eski Başbakanı Sali Berişa ve çok sayıda yetkili, farklı dinlerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Papa Francis, yaptığı konuşmada, Arnavutluk’ta, yakın geçmişte din özgürlüğünü kısıtlayan bir sistemin olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Asırlar boyunca barış ve huzur çağrısı her zaman kabul görmedi. Yakın bir geçmişte, ülkenizdeki mevcut sistem sizi Tanrı’yı inkar etmeye itti ve dini özgürlüğünüzü yaşamanıza müsaade etmedi. Hakikatten ve özgürlükten korkanlar, Tanrı’yı ve kiliseyi kalplerinizden ve evlerinizden uzaklaştırmak için elinden geleni yaptı. Az önce seslendirilen ilahide İlirya topraklarından da söz edildi ki, Pavlus’un misyonu boyunca İlirya bölgesi bugünkü Arnavutluk topraklarını da içeriyordu. Katolik, Ortodoks ve Müslüman din adamlarına yönelik yakın zamanda yapılan işkenceleri düşündüğümüzde Arnavutluk’un bir şehitler ülkesinin olduğunu söyleyebiliriz.”

Arnavutluk bayrağında bulunan kartal simgesinin daima umudu hatırlatacağı temennisinde bulunan Papa Francis, sözlerine şöyle devam etti:

“Artık Arnavutluk’un kapıları açık ve vaftiz olan herkesin kilisede ve toplumda birer görevi vardır. Herkes gönüllü olarak çalışacak şekilde misyona davetli. Onlar sevgi bağlarını güçlendirmeye, herkes için daha iyi yaşam şartlarını oluşturmaya davetliler. Bugün size gönül vermeye geldim, siz de ve etrafınızda umudu güçlendirmeniz için, genç nesilleri harekete geçirmeniz için, daima Tanrı’nın sözüyle beslenin.”

Papa’nın halka yönelik yaptığı konuşmasından ve verdiği mesajların ardından, rahip ve piskoposlar komünyon ritüelini başlattı. Ritüelin tamamlanmasının ardından, Papa, Arnavutluk’un çeşitli bölgelerinden gelen hasta vatandaşlara doğru yöneldi ve onlara şifa diledi.

Papa Francis, Arnavutluk vatandaşlarına dua ettikten sonra, yürüyerek meydandan ayrıldı. Papa, ayinin ardından, Katolik Üniversitesinde, Arnavutluk’taki dini toplulukların liderleri, Kosova ve Karadağ’daki Katolik kiliselerinin piskoposları ile bir araya geldi.

Toplantıya, Arnavutluk Diyanet Başkanı Skender Bruçay, Otosefal Ortodoks Kilisesi lideri Anastas Yanullatos, Bektaşilik Dünya Merkezi lideri Edmond Brahimay ve çok sayıda dini temsilci katıldı.

Papa Francis, burada yaptığı konuşmada, gerçek dinin barış kaynağı olduğunu söyledi. Kimsenin Tanrı’nın adını kullanarak şiddet uygulamaması gerektiğini belirten Papa Franciscus, “Din bize tek bir Yaratıcı tarafından yaratıldığımızı anlatıyor ki bunu bildiğimiz takdirde, hepimizin kardeş olduğunu biliriz. Bu anlayış da dini özgürlük de hoşgörünün yokluğunu kabul etmez ve yapıcı bir diyaloğu destekler. Gerçek din barış kaynağıdır, şiddet kaynağı değil. Kimse Tanrı’nın adını kullanarak şiddet uygulayamaz. Tanrı adına öldürmek büyük saygısızlıktır. Sevgili dostlar, Arnavutluk’ta dini topluluklar arasında iyi geleneği derinleştirmeniz ve güçlendirmeniz konusunda çağrıda bulunuyorum. Ülkeniz için, diğer tüm ülkeler için, dinlerarası hoşgörünün mümkün olduğunu göstermeye devam edin. Benim için de dua edin, Tanrı sizi kutsasın” diye konuştu.

Daha sonra San Paul Katedrali’ni ziyaret eden Papa Francis, burada yaklaşık 800 kişi ile akşam ayini gerçekleştirdi. Papa, Fushe-Kruya kentine bağlı Bubq köyündeki Betania Çocuk Merkezi’ni de ziyaret ederek, burada kalan yetim çocuklarla görüştü.

Çocuklarla yaptığı görüşmenin ardından Arnavutluk’tan ayrılan Papa Francispapa arnavut, Rahibe Teresa Havalimanı’ndan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın da aralarında bulunduğu heyet tarafından uğurlandı.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi