29 Mart 2024 Cuma

Patrik Bartholomeos Suriyeli sığınmacıları ziyaret etti

barthoİstanbul Ekümenik Patriği Bartholomeos, yeni yıl ve Noel kutlaması için Süryani Kadim Vakfı’nın himaye altına aldığı Süryani sığınmacıları ziyaret etti. Samatya Süryani Kadim Kilisesi’ne gelen Patrik Barholomeos’u, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin karşıladı. Kilisede kalan 60’a yakın Süryani sığınmacı ile öğle yemeği yiyen ve onların Noel Bayramı’nı, yeni yılını kutlayan Bartholomeos, yemeğin ardından da dua etti. Patrik Barholomeos, sığınmacılara sembolik hediyeler de sundu. Çetin ve Barholomeos, sığınmacılarla fotoğraf çektirdi.

Patrik Bartholomeos, gazetecilere yaptığı açıklamada, Paskalya’dan sonra ikinci büyük bayramları olan Noel’i kutladıklarını dile getirerek, “Biz, evlerimizde güvenlik, rahatlık içinde kutladık evvelki gün Noelimizi. Fakat bu vesileyle buradaki dindaşlarımızı da düşündük, onlarla beraber öğle yemeklerini paylaşmak istedik. Kilisemizin hayır dualarını, bereketlerini getirmek istedik” dedi.

Kilisede, sığınmacılara gösterilen sevgiyi, ilgiyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, Metropolit Yusuf Çetin başta olmak üzere çalışan herkese teşekkür eden Patrik Bartholomeos, evlerinden, işlerinden, ailelerinden ayrılmak durumunda kalan sığınmacılara sahip çıkılmasının takdire şayan olduğunu söyledi.

Patrik Barholomeos, “Yüce Allah’ın, bu kardeşlerimizi bir an evvel evlerine kavuşturmasını diliyoruz. Büyük zorluklar var önlerinde, bazılarının pasaportları yok, seyahat etme imkanları yok. Düşünceleri Suriye’de, Irak’ta akrabalarının, sevdiklerinin yanındadır. Onun için biz de onların yanında hissediyoruz ve bir an evvel bu gördükleri zorlukların aşılmasını diliyoruz” diye konuştu.

“Barış sağlansın ki herkes evine, ülkesine dönsün, huzur içinde yaşasın”

Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin de savaş başladığından bu yana Suriye’den göç eden Hristiyan yardım için İstanbul Süryani Ortodoks cemaati ve vakıf yönetim kurulu ile birlikte bir komite kurduklarını anlattı.

Göç eden bu kişilerin her şeylerini bırakarak, ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Çetin, “Bir an evvel de Avrupa’ya gitmek, kurtulmak istiyorlar. Bunu yapmak isterken de çok zorluklarla karşılaşıyorlar, rahat vize alamıyorlar. Çok perişanlar” dedi.

Çetin, kiliseye ait alanda 50-60 kişinin kalabildiğini ve imkanları dahilinde onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, erzak konusunda vakıf yönetim kurulu, komite ve İstanbul’daki cemaate de yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Patrik Bartholomeos’un, bayram ve yeni yıl dolayısıyla sığınmacılara öğle yemeğini verdiğini söyleyen Çetin, “Bunu düşünmek bile önemli ve güzel. Çünkü bu durumda olan insanlara yardım etmek en büyük sevaptır ve her insanın görevidir. Bu dünyada yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize, insan kardeşlerimize yardım elini uzatırsak, karşılığını bu dünyada da gelecek yaşamda da Tanrı’dan alırız. Biz buna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çetin, Suriye’de, Irak’ta, Ortadoğu’da, dünyada bir an önce gerçek barışın sağlanması için dua ettiklerini vurgulayarak, “Barış sağlansın ki herkes evine, ülkesine dönsün, huzur içinde yaşasın” dedi.

Tüm Hristiyan aleminin doğuş bayramını, tüm insanlığın yeni yılını kutlayan Çetin, 2015’in Türkiye’ye dünyaya, özellikle Ortadoğu’ya huzur, barış, sağlık, kardeşlik getirmesini, savaşların, gözyaşlarının durması, insanların yetim kalmaması, dul kalmaması, herkesin ülkesinde, evinde, iş yerinde huzur, güven içinde yaşaması, inancını da huzur içinde yerine getirmesi temennilerini sundu.

Süryani Kadim Vakfı’nın, himayesindeki 250 kişiye iaşe yardımında bulunduğu, Samatya Süryani Kadim Kilisesi bünyesindeki binada 60 sığınmacının kaldığı belirtildi.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi