28 Mart 2024 Perşembe

Patrik Bartholomeos’un İzmir temasları sürüyor

İstanbul Ekümenik Patriği Bartholomeos, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı ziyaret etti.

Bazı dini törenlere katılmak ve temaslarda bulunmak üzere cuma gününden bu yana İzmir’de bulunan Bartholomoes, programı kapsamında Ortodoks Saint Sinot Meclisi üyeleriyle Konak Belediye Başkanı Pekdaş’a nezaket ziyaretinde bulundu.

Patrik Bartholomeos, ziyarette yaptığı konuşmada, Konak Belediyesi’nin Ortodoks Rum cemaatinin bazı sorunlarının çözümüne yardımcı olması nedeniyle Pekdaş’a ve belediye meclis üyelerine teşekkür etti.

Patrikhane olarak İzmir’de dünyanın dört bir tarafında görev yapan Saint Sinot Meclisi üyeleriyle birlikte bulunmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Bartholomeos, şunları söyledi:

“Patrikhane olarak Saint Sinot Meclisi üyelerimizle beraber, dinimize, cemaatimize, bunun yanında dünyanın medeniyetine ve kültürüne hizmet vermeye çalışıyoruz. Dinler arası diyalog bizim için Rum Ortodoks Patrikhanesi için önceliktir. Bunun yanında çevre sorunlarıyla uğraşmak ve doğayı korumak bizim için diğer bir öncelikitir. İnanıyoruz ki, her ikisinin vasıtasıyla insanlığa, birlik ve beraberliğe hizmet ediyoruz. Bu istikamette çalışmaya devam edeceğiz. Sizin gibi yerel yöneticilerle de işbirliği yapmak bizim için mutluluk vesilesidir. Yardımlarınıza, teveccühünüze teşekür ediyor, hayır dualarımı arz ediyorum.”

Pekdaş da Patrik Bartholomeos ve beraberindekileri İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

İzmir’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olduğuna işaret eden Pekdaş, belediye olarak kente değer katan tüm kültürlerin, inanışların varlığını görülür kılmak için çalıştıklarını kaydetti.

Ziyartte, Pekdaş ve Bartholomeos karşılıklı olarak hediyeler takdim etti.

“Sütveren Anne” tünelini ziyaret etti fidan dikti

Patrik izmir barthoBartholomeos, daha sonra beraberindeki heyet ve Konak Belediye Başkanı Pekdaş ile Roma döneminde Hristiyanların daha güvenli olan Kadifekale’ye ulaşmak için kaçış tüneli olarak kullanıldığı tahmin edilen ve Osmanlı döneminde Rum cemaatince emziren annelerin bu tünelin içindeki çeşmeden su içtiklerinde sütünün arttığına inanılan “Sütveren Anne” tünelinin bulunduğu evi ziyaret etti.

Konak Belediyesi’nce satın alınarak restorasyonu yapılan Eşrefpaşa’daki ev ve tüneli inceleyen Bartholomeos, sanat tarihçisi Dr. Aygül Uçar’dan tünel hakkında bilgi aldı.

Bartholomeos ve Pekdaş, daha sonra Kadifekale eteklerinde Hristiyanlığın önemli azizlerinden olan ve mezarının İzmir’de olduğu tahmin edilen Aziz Polikarp anısına dualar eşliğinde selvi fidanı dikti.

Fidan dikiminin ardından Kadifekale Camisi’nin altında faaliyet gösteren bir terziyi de dükkanında ziyaret ederek, hayırlı işler temennisinde bulunan Bartholomeos, daha sonra Konak Belediye Başkanı Pekdaş’ın Tarihi Havagazı Fabrikası’nda onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi