20 Nisan 2024 Cumartesi

Patrik Mesrob II Mutafyan Ebedi İstirahatgahına Uğurlandı

Türkiye Ermenileri 84. Patriği Kadasetli Mesrob II. Mutafyan’ın cenaze töreni 17 Mart Pazar günü Patrikhane Surp Asdvadzazin (Meryem Ana) Kilisesi’nde düzenlenen ayin ile gerçekleştirildi. Söz konusu ayin ilahiler ile başladı ve kutsal sunu ayini ile devam etti. Ayinden sonra Patrik II. Mutafyan’ın naaşı Patrikhane’nin kapısına getirildi ve son dualar okundu. Cenaze törenine birçok kıdemli ruhban ve siyasi katılım gösterdi.

17 Mart Pazar günü saat 8:30’da başlayan cenaze töreni ruhanilerin ilahileri ile açıldı. Saat 10:00’da ise ‘Son Kutsama’ ve ‘Kutsal Sunu Ayini’ gerçekleştirildi. Töreni Eçmiyazin Kilisesi Yazı İşleri Müdürü Episkopos Arşak Khaçaduryan yönetti.

‘Son Kutsama’ ve ‘Kutsal Kadeh’in sunağa getirilmesinin ardından başsağlığı mesajlarına geçildi. Dünya Ermenileri Katolikosu I. Karekin’in mesajını Başepiskopos Parsamyan okurken, Kudüs Ermeni Patrikliği’nden Patrik Manugyan, Kilikya Katolikosu Başepiskopos I. Aram’ın Alyemezyan, Türkiye Ermenileri ve Patrikhanesi’nden Başepiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Ermeni Katolik Cemaatini Başepiskoposu Levon Zekiyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer parti liderleri tarafından gönderilen taziye mesajlarını Episkopos Sahag Maşalyan okudu.  

Kutsal sunu ayini tamamlandıktan sonra Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın naaşı ruhbanlar eşliğinde Patrikhane kapısına getirildi.

Naaş kortej eşliğinde Şişli Ermeni Mezarlığı’na götürüldü.  

Meryem Ana Kilisesi’ndeki törene Kadasetli Patrik Mesrob II. Mutafyan’ın annesi Mari Mutafyan, kızkardeşleri, akrabaları, aile yakınlarının yanı sıra, Kudüs Ermeni Patriği Nurhan Manugyan, Başepiskopos Khajak Barsamyan, Başepiskopos Sebuh Çulciyan, Episkopos Magar Açkaryan, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un temsilcileri, Hahambaşı İsak Haleva’nın temsilcileri, Türkiye Ermeni Katolik Cemaati Lideri Başepiskopos Levon Zekiyan, Latin Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Episkopos Ruben Tierrablanca Gonzalez, Süryani Katolik Cemaati Korepiskoposu Orhan Çanlı, Türkiye Keldani Cemaati önderlerinden Korepiskopos Fransua Yakan, İstanbul Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Mor Filuksinos Yusuf Çetin, Mardin-Diyarbakır Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Saliba Özmen, Adıyaman ve Çevre İller Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Melki Ürek, Türkiye Protestan Kiliseler Derneği’ni temsilen Vahan İsaoğlu gibi birçok ruhani katılım gösterdi. 

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Azınlıklar Temsilcisi Ali Aslan, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy, AKP Milletvekili Markar Esayan, AB Temsilcisi Sema Kılıçer, AKP İstanbul Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, HDP Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Mevlut Uysal, İçişleri Bakanlığı Yardımcısı Muhterem İnce, İnsan Hakları Avukatı Sezgin Tanrıkulu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, CHP İstanbul Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Gazeteci Erdem Gül, Şişli Eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erten gibi birçok siyasi de katılım gösterdi. 

Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın naaşı Şişli Ermeni Mezarlığı’na götürülmesinin ardından, ilahilerle birlikte ruhanilerin omuzlarında patriklik bölümünde yer alan istirahatgahına taşındı ve toprağa verildi.

Son olarak,  Patrik II. Mutafyan’ın mezarına 23 Mart Cumartesi gününe kadar saat 15:00’de ziyaret gerçekleştirilebilecek. Giragamudk duaları ise yine 23 Mart Cumartesi günü, Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde, saat 16:00’da düzenlenen akşam dualarından sonra Ayin-i Ruhani sırasında yapılacak.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi