28 Mart 2024 Perşembe

Peder Dositheos ‘kutsal yağ’ı anlattı

İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’nde 11. yüzyıldan bu yana 40 gün süren ayinle yapılan “kutsal yağ” dünyadaki Ortodoks kiliselerinin kutsal yağ ihtiyacını karşılıyor. Anadolu Ajansı’nanagnostopoulos-dositheosın haberine göre, Girit’ten getirilen zeytinyağı, 54 çeşit bitkinin çiçeği, Yunanistan’daki bazı manastırlardan gönderilen bal ile kırmızı şarabın karışımıyla elde edilen karışım, patrikhanenin bahçesinde kurulan kazanlarda kaynatılarak 40 gün süren ayinin ardından “kutsal yağa” dönüşüyor.

Çocukların vaftiz edilmesi ve hastalıkların tedavisi gibi durumlarda kullanılan yağ, dünyadaki birçok Ortodoks kilisesine gönderiliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halklar İlişkiler Müdürü Peder Dositheos Anağnostopulos, yağın 11. yüzyıldan itibaren yapıldığını anlatarak, o tarihten bu yana kullanılan malzemelerin değişmediğini söyledi.

Yağ yapımı için kutsama töreni yapıldığını belirten Anağnostopulos, şöyle devam etti:

“Karışım Paskalya’dan 40 gün önce büyük kazanlara konulur ve yavaş yavaş kaynamaya başlar. Sıvı durumunu kaybetmemesi için elden gelen yapılır, eksilen malzemeler ilave edilir. 40 gün boyunca güneşin doğuşundan, batışına kadar değişik rahipler, manastırlar tarafından yazılmış duaları okur. Saat başı bir papaz olmak şartıyla başrahipler, despotlar dua okur. Bu ayin 40 gün sürer. Paskalya’dan evvel ki perşembe günü, sene de bir kez olur, biz bunu ‘kutsal perşembe’ olarak kabul ederiz, son ayin yapılır. O zaman kazanlar kilisenin ortasında patrik tarafından takdis edilir. Patriğin etrafında 12 kişilik ruhani meclis vardır. Patrikle birlikte 13 kişi, muhtelif dualar okur. Dua okunduktan sonra artık yağ kutsanmıştır.”

“Yağ, damla damla kullanılıyor” 

Anağnostopulos, yağı dünya çapındaki Patrikhane’ye bağlı kiliselere yolladıklarını ifade ederek, “Mesela Atina Kilisesi bize bağlı değildir, özerktir. Onlar bizden alır. Balkanlar’daki Bulgaristan Kilisesi, Romanya Kilisesi, Sırp Kilisesi ve Arnavut Kilisesi bizden alır. Afrika’da bulunan İskenderiye Patrikhanesi’ne de bizden yollanır” diye konuştu.

Kudüs’te, Antakya Kilisesi’nde ve Rusya’da yağın aynı prensibe göre yapıldığı bilgisini veren Anağnostopulos, “Ancak dünya çapında meşhur olan kutsal yağ burada yapılır. Dünyadaki Ortodoks kiliselerinin kutsal yağ ihtiyacını, Fener Rum Patrikhanesi karşılıyor” dedi.

Peder Anağnostopulos, senede bir defa Paskalya haftasının çarşamba günü bütün kiliselerde yağ töreni yapıldığını ve “kutsal yağ”ın çocukların vaftiz edilmesinde kullanıldığını dile getirdi.

“Bunun kutsal yağ olduğuna hepimiz inanıyoruz” diyen Anağnostopulos, “Ailede ağır hasta olan biri varsa, Hristiyan olmak şartıyla, senede bir gün Paskalya haftasının çarşamba günü yapılan ayin, tekrar edilebilir. Papazı çağırırsınız, o duayı okur, hastanın başına, ellerine ve ayaklarına bu yağdan haç yapılır. Yağ, ölümden hemen sonra da ölünün vücuduna sürülür” ifadelerini kullandı.

Bir defa da 300 litre yağ yapılarak kiliselere gönderildiğini bildiren Anağnostopulos, “Yağ çok az, damla damla kullanılıyor. En son 2012 yılında yapıldı ve hala yağımız var. Bittiği zaman tekrar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi