20 Nisan 2024 Cumartesi

Peder Orhan Çanlı’nın Korepiskoposluk Kutsanması Gerçekleştirildi!

Pazar günü (2 Temmuz) Şişli’de bulunan Kutsal Ruh Katedrali’nde (St. Esprit), Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Emekli Patrik Vekili Monsenyör Yusuf Sağ, İstanbul-Ankara Latin Katolik Kiliseleri Episkoposu Ruben Tierrablanca ve önde gelen birçok kişinin katılımıyla Süryani Katolik Kilisesi Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan’ın yönettiği kutsal ayinde Peder Orhan Abdullahat Çanlı Korepiskoposluk seviyesine yükseltildi.

Yerel cemaatin yoğun ilgi gösterdiği kutsal ayine, başta Süryani Katolik cemaati, Keldani Katolik Kilisesi, Süryani İstanbul Kadim Kilisesi ve Katolik Gençlik Komisyonu tebrik amaçlı çelenk ve çiçek gönderdi.

Süryani Katolik Kilisesi Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan’ın yönettiği kutsal ayine, Kilise korosunun seslendirdiği Süryanice ilahilerle başlandı. Kutsal Ayinin başlangıcında Kutsal Kitap’tan “2. Timoteos 2: 2- 12” ayetleri okunarak özellikle Havari Pavlus’un öğrencisi olan Timoteos’a hizmetinde “sıkıntılara göğüs germesi” adına aynı zamanda tüm inanlılara yazmış olduğu mektup okundu. Peder Orhan Çanlı ise Yuhanna bölümünden “14: 15- 21” ayetlerini okuması ile gerek Tanrı hizmetinde sıkıntılara göğüs germenin gerekse, bu sıkıntılarda Tanrı buyruklarını onu sevdiğimiz için yerine getirmenin ve Gerçeğin Ruhu’nun(Kutsal Ruh) inanlılara güç vereceği vurgulandı.

Kutsal Ayin Süryani Katolik Kilisesi Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan’ın Arapça ve Süryanice yapmış olduğu konuşma ile devam etti.

Ruhbanlık sırrının temel riti, Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan’ın, Peder Orhan Abdullahat Çanlı’nın başına ellerini koymasında ve Tanrı’dan Kutsal Ruh’un inmesini ve Korepiskoposluk derecelerinin bütün armağalarını vermesini dileyen bu sırra ait özel kutsama duasını yaptı ve tüm yetkilerin verilmesini diledi.

Korepiskoposluk kutsama duası yapılırken cemaatte bulunan kadınların zılgıt eşliğinde yapmış olduğu kutlamalar ve Peder Orhan Çanlı’nın ailesinin vermiş olduğu sunular görülmeye değerdi. Peder Orhan Abdullahat Çanlı’nın Korepiskopos olarak atanmasının işaretleri olan Ruhban giysisi, tacı ve çobanlık hizmetini vurgulamak amacıyla asası teslim edilmesiyle Korepiskopos olarak atanan Orhan Abdullahat Çanlı Cemaati kutsadı. Efkaristiya kurbanı ise Efkaristiya duasıyla birlikte, şükran ve sunma duası ile ayinin doruk noktası ya da kalbine giriş yapılarak cemaate sunuldu. Korepiskopos Orhan Abdullahat Çanlı ve 2 Ruhbanın verdiği Efkaristiya (İsa Mesih’in bedeni ve kanı) sırrına katılmak isteyen inanlılardan oluşan sıra bazilikanın kapısına kadar ilerledi.

Efkaristiya’dan sonra, Korepiskopos olarak atanan Orhan Abdullahat Çanlı cemaate yapmış olduğu konuşmada, selamlama ile başlayarak Kutsal ayinin önemi, Korepiskoposluk görevi için Rabbe hamt etti ve Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan’ın kendisini getirmiş olduğu bu görev için teşekkür etti. Korepiskopos Çanlı, Kutsal görevi ve hizmetteki ilk hedeflerinin Kilisenin selameti, çocukların ve gençlerin eğitimi ve sığınmacılara hizmetlerde elinden geldiğince çalışacağını iletti. Bu süreçte kendisine özellikle destekleri ve 54 yıllık hizmeti için Monsenyör Yusuf Sağ’a ayrıca teşekkür etti. Kutsal Ayine ve Korepiskoposluk törenine teşrif eden başta Mutlu Ignace Youssef III Younan’a İstanbul-Ankara Latin Katolik Kiliseleri Episkoposu Ruben Tierrablanca’ya, gelen tüm Ruhbanlara, belediyelere ve özellikle ailesine teşekkür etti. Korepiskopos Orhan Abdullahat Çanlı son olarak ülkemizin, Orta Doğu’nun, tüm dünyanın huzuru ve kendisinin hizmetinde Tanrı’ya sadık kalabilmesi için dua edilmesini istedi.”

Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Emekli Patrik Vekili Monsenyör Yusuf Sağ ise yapmış olduğu konuşmada, Peder Orhan Çanlı’nın Korepiskoposluk atanması esnasında duyduğu heyecanı ve umudu hayatında 3 veya 4 kez daha duyduğunu dile getirdi. Arapça bir tabirle sözlerine devam eden Monsenyör Sağ, “ ‘Genç ölür yaşlı mutlaka ölür’ iki buçuk yıldır ektiğim fidanın filizlenmesi beni başka hiçbir şeyden daha fazla mutlu edemez” dedi. Kendi hizmetinde ise 54 senedir Tanrı’nın adaletine sığınarak bu süreçte dünya zenginliklerinin adaletsizliği ve Yahudalarla mücadelede boyun eğmediğini, vatanının selameti ve yoksullar için mücadele ettiğini dile getirdi. Monsenyör Sağ, Korepiskopos olarak atanan Orhan Abdullahat Çanlı’nın kendisinden kat kat daha iyi olduğu hatta onun çantasını bile taşıyabileceğini belirtti ve sözlerine Mesihin, “Yorgunlara Müjde” bölümü ile anlanabileceği ile  son verdi.

Kutsal Ayinin sonunda cemaat bazilikanın kapısından çıkarken, Monsenyör Yusuf Sağ, Korepiskopos Orhan Çanlı ve Antakya Patriği Mutlu Ignace Youssef III Younan tarafından kutsandı ve tebrikler bazilika önünde gerçekleştirilen kokteyl ile kabul edildi. (KA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi