29 Mart 2024 Cuma

Peşmerge’den Iraklı Hristiyanlara IŞİD’e karşı askeri eğitim

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, IŞİD’e karşı savaşmak isteyen Hristiyan milislere askeri eğitim vermeye başladı.

Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Musul çevresinde farklı kamplarda yaklaşık 1000 Asuri Hristiyan’a silahlı eğitim veriliyor. Musul’un Telsukuf nahiyesindeki kampta ise 20 milis, savaş eğitimi alıyor. Peşmerge Bakanlığının silah ve diğer ihtiyaçlarını temin ettiği Hristiyan milisler, Musul’da gayrimüslimlerin ikamet ettiği yerleri, IŞİD’ten kurtarmak için düzenlenecek operasyonlarda yer almak istiyor. Milisler, tahrip gücü yüksek silah kullanma dersleri alıyor.

Milislerin eğitimiyle ilgilenen Beytun Nehreyn Demokrat Partisi Genel Sekreteri Romeo Hekari, Irak ordusunun gayrimüslimleri korumaması nedeniyle Peşmerge kontrolündeki Kürt bölgesine sığındıklarını söyledi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani’den yardım istediklerini aktaran Hekari, “Musul Ovası’nda yaşayan Hristiyanların can ve mal emniyetlerinin korunması için Asurilerden oluşan bir askeri birlik kurulmasını istedik. Talebimiz kabul gördü ve çalışmalarımıza başladık” dedi.

Peşmerge Bakanlığı bünyesinde kurulan “Musul Ovası Birliği”nin, Beytun Nehreyn Demokrat Partisi ve Beytun Nehreyn Birliği Partisi tarafından yönetildiğini belirten Hekari, “6 Aralık 2014’te kurulan birliğimizin silah, mühimmat ve barınma gibi tüm ihtiyaçları Kürdistan hükümeti tarafından karşılanıyor. Peşmergenin elinde hangi silahlar varsa bize de ondan verildi” diye konuştu.

Hekari, hali hazırda Hristiyan milislerin, Musul’un 30 kilometre kuzeydoğusundaki Telsukuf bölgesindeki çatışmalarda Peşmerge birliklerinin yanında IŞİD’e karşı savaştığını söyledi.

IŞİD’in, Musul’da Hristiyanların yaşadığı bölgeleri çok kolay bir şekilde ele geçirdiğini hatırlatan Hekari, Irak ordusunun Hristiyan halkı korumak gibi bir amacı olmadığını savundu.

Hekari, IŞİD’in, Asurilere ait 7 tarihi kiliseyi havaya uçurduğunu, örgütün Hristiyan kültürüne ait ne varsa yok ettiğini kaydetti. IŞİD’in kontrolündeki Musul’un Başika nahiyesinde insani durumun kötüye gittiğine işaret eden Hekari, insanların açlıktan ve hastalıklardan ölmeye başladığını aktardı.

Romeo Hekari, “Terör saldırıları sebebiyle kaç Hristiyan yerinden oldu” sorusuna, “Elimizde net veriler yok. Ancak teröristlerin Musul işgalinden sonra 200 binden fazla Hristiyan evini terk etti. Bunlar, çoğunlukla Kürdistan Bölgesiiraq-christ, Türkiye, Ürdün ve Avrupa’ya sığındı” yanıtını verdi.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi