29 Mart 2024 Cuma

Polonyalı Rahipler, Harry Potter Kitaplarını Yaktı

Polonya’nın Gdansk kentinde bir grup Katolik rahip, aralarında Harry Potter serisinin de bulunduğu bazı kitapları ‘törenle’ yaktı.

Cep telefonları üzerinden dini mesajlar gönderen “‘Cennet Vakfı’ndan SMS’ adlı grubun üyesi olan rahipler, bir kilisenin bahçesinde kitapların yanı sıra, başka dinlerin sembolleri olan bir fil figürüyle bir kabile maskesini de ateşe verdi.

Kitap yakma protestosunun fotoğraflarını Facebook sayfalarında paylaşan grup, Harry Potter kitaplarının büyücülüğü özendirdiğini savunuyor.

Facebook mesajında “Biz İncil’in dediğini yapıyoruz” denildi.

Mesajda, İncil’deki bazı bölümlere atıf yapılarak “Büyücülük yapanların birçoğu kitaplarını toplayıp herkesin önünde yaktı” ifadeleri yer alıyor.

JK Rowling’in dünya genelinde 500 milyondan fazla satan Harry Potter kitapları, yayıncılık tarihinin en popular kurgu romanları olarak kabul ediliyor.

Bazı Hristiyanlar, çocuk büyücü Harry Potter’ın kara büyücü Lord Voldemort’la mücadelesini anlatan serideki büyü temasından rahatsızlık duyuyor.

Polonya’da iktidardaki muhafazakar grup geleneksel Katolik değerlere büyük önem veriyor ve ülkede kilise toplum nezdinde büyük bir nüfuza sahip.

Rahiplerin kitap yakması, sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Bir Facebook kullanıcısı “Hiç Harry Potter adına insanlara tecavüz eden, cinayet işleyen ya da hırsızlık yapan birini görmedim” derken başka bir kullanıcı Yahudi Alman yazar Heinrich Heine’nin 1823’teki “Kitapların yakıldığı yerde sonunda insanlar da yakılacaktır” dizelerine gönderme yaptı.

Nazilerin 1930’larda “yoz” buldukları on binlerce kitabı meydanlarda yakması ve İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırımda öldürülen insanların yakılması nedeniyle Heine’ın dizeleri bazılarınca bir “kehanet” olarak görülüyor.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi