28 Mart 2024 Perşembe

Protestan Kiliseler Derneği, Zirve Yayınevi Katliamıyla İlgili Yazılı Açıklama

Protestan Kiliseler Derneği Başkanı İhsan Özbek, Malatya’daki Zirve Yayınevi davasının son duruşmasından sonra alınan kararla ilgili Protestan Kiliseler Derneği internet adresinde yazılı bir açıklamada bulundu.

Özbek, yazılı açıklamasında davayla ilgili olarak 9 yıllık süre içinde bir arpa boyu yol bile gidilemediğini ve müebbet cezalarının onanma kararının yıllar sürebileceğinin altını çizdi.  Yazının tamamı ise şöyle:

“Basın ve Kamuoyuna,

 18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da Zirve Yayınevi’ne gelen Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker yayınevinde bulunan Uğur Yüksel, Necati Aydın ve Tilman Geske’yi ağır işkenceden geçirerek vahşice boğazlarını kesip öldürdüler.

 Suçüstü yakalandılar, 6 ay içinde iddianame hazırlandı, ancak geçen 9 yıllık süre içinde bir arpa boyu yol bile gidilemedi. Bugün karar açıklanırken hakimin bu cinayetleri 5 kişinin örgüt bağlantısı olmadan yapılamayacağını, ancak mahkemenin bu örgüt bağlantısını ortaya çıkaramadığını itiraf etmesi önemliydi. “Evet, bir örgüt var, ama bağlantısını bulamadık” dedi mahkeme.

Elbette salonu dolduran şehitlerimizin yakınlarının, dostlarının ve arkadaşlarının beklentisi karar açıklandıktan sonra bu katliamı yapanların tutuklanmalarıydı, bu bir nebze vicdanları sakinleştirecekti. Yıllardır tutuksuz, elektronik kelepçe ile denetim altında tutulan katillerin tutuklanması adaletin geç de olsa tecellisi açısından önemliydi.

 Emre Günaydın’ın, “Devletimi mahcup etmediğim ve yüzünü kara çıkarmadığım için şükrediyorum” şeklindeki son sözü çok şey anlatıyordu aslında…

Biz Türkiye’de yaşayan Protestan toplumu olarak bunca süredir hem katillerin cezalandırılmasını, hem de o katilleri azmettiren gücün ortaya çıkarıldığını görmek için mücadele ettik. Zaten bir dava açılmasa bile suçüstü yakalanan bu zanlıların cezaları en baştan belliydi. Protestan toplumu olarak bu cinayete yataklık eden karanlığın ortaya çıkarılması için çabaladık.

 Ne var ki, bugün Malatya 1.Ağır Ceza mahkemesinde verilen karar ile katiller müebbetle cezalandırılmasına karşın tutuklanmadılar.

 Devamında elbette hukuki süreç işleyecek, önce bölge idare mahkemesine, sonra da Yargıtay’a gidecek. Bu süreç yıllarca sürebilir, kardeşlerimizi vahşice katleden katiller yıllarca aynı şekilde tutuksuz olarak ellerini kollarını sallayarak yaşamlarını sürdürebilirler. Hak ettikleri cezanın sürekli ertelenmesi, ileriye atılması vicdanları yaralayarak adalete güven duygusunun büyük bir yara almasına neden olmuştur.

 Protestan toplumu olarak bir an önce bu davanın adil bir şekilde sonuçlanması için sürecin hızlı bir şekilde işletilmesini ve suçluların bir an önce cezalandırılmasını istiyoruz. Hakimin, ‘örgüt var ama mahkememiz bağlantısını bulamadı’ şeklinde ifade ettiği karanlık, umarız en kısa sürede aydınlanır.

 Protestan Kiliseler Derneği

İhsan Özbek”

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi