29 Mart 2024 Cuma

Protestan Kiliseler Derneği’nden Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi hakkında açıklama

Protestan Kiliseler Derneği, Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’yle ilgili olarak bu hafta yaşanan üzücü gelişmelerle ilgili basın açıklaması yaptı. Derneğin açıklamasının tam metnini sunuyoruz:

Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’nin yaşadığı sorunla karşılaştığımızda, Türkiye’de inanç özgürlüğü hakkının yasal güvencelerinin ne kadar kırılgan olduğuna bir kez daha tanık olduk. Bir taraftan, inanç gruplarının tüzel kişilik edinmesi ve yabancı din görevlilerinin bu statüyle vize ve çalışma izni alması için gerekli mevzuatı oluşturmayan yetkililer, diğer taraftan Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’ni “gayrıresmi” olmakla ve burada gönüllü olarak vaizlik yapan kişinin “kaçak” çalışmakla suçlayarak kilisenin mühürlenmesinin önünü açmıştır.

13 Mayıs 2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’ne 4817 Sayılı Kanun ve mevzuat gereği ilk inceleme teftişinde bulunmuştur. Kilisenin gönüllü din görevlisi olan ve 2005 yılından beri Gaziantep’te ikamet eden Patrick Jay Jensen’i kaçak işçi statüsünde değerlendirerek 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesi gereği çalışma izni olmadan çalıştığına hükmedip 08.08.2014 tarihinde 3.043 TL para cezası vermiştir.

Teftişin yapıldığı sırada yazılan tutanakta dikkat çeken en önemli ifadelerden biri de kilisenin gayri-resmi faaliyette bulunduğunun vurgulanmasıdır.

Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi din görevlisine verilen para cezasının 28 Ağustos tarihine kadar ödenmesi tebliğ edilmiş, ödenmediği taktirde icra yoluna gidileceği ve kilisenin de mühürleneceği bildirilmiştir.

Konuyla ilgili ne Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ne de kilisenin bulunduğu Şahinbey Belediyesi bilgilerinin olduğunu söylemiştir.

Burada hem Türkiye’de tüzel kişiliği olmayan kilise tüzel bir kişilik gibi gösterilmiş, hem de Türkiye’de resmen din görevlisi olmayan birine kaçak işçi muamelesi yapılmıdernekştır.

Türkiye’deki Protestan kiliselerinin tüzel kişilik sorunu hem ibadet yerleriyle ilgili olarak sorun  yaratmaktadır, hem de din görevlisi olarak kilisede önderlik eden kişileri olumsuz bir şekilde etkilemektedir. İbadet etmek izne bağlı bir faaliyet değildir ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri tarafından güvence altına alınmıştır.

Söz konusu tüzel kişilik meselesinin çözülmesiyle bu sorunlar yaşanmayacaktır. Kişinin din özgürlüğü her ne kadar yasal açıdan teminat altına alınsa da eksik mevzuat ve yanlış uygulamalarla bu tip durumlarla karşılaşılmaktadır.

Nihai çözüm her Türkiye vatandaşının sahip olduğu hakların farklı inançtan olanlar için de geçerli kılınmasıdır.

Protestan Kiliseler Derneği olarak, yetkilileri Gaziantep’teki yanlışın bir an önce düzeltilmesi için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi