28 Mart 2024 Perşembe

Protestan Kiliseler Derneği’nden KUT yangınıyla ilgili basın açıklaması

Protestan Kiliseler Derneği, Kadıköy Uluslararası Topluluğu (KUT) Kilisesi’ndeki yangınla ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın tam metnini yayınlıyoruz.

 

13 Aralık 2014 Pazar akşamı saat 19:00’da KKBD derneğinin altında ve KUT (Kadıköy Uluslararası Kilise) kilisesinin hizmet dairesinin üstünde bulunan 2.katında bir yangın çıktı.

Yangını söndüren itfaiye müdürü raporunda yangının kundaklama yoluyla çıkmasının pek mümkün olmadığını, kasıtlı bir eylem sonucu yangın çıkarılsa, içinde 40.000 kitabın bulunduğu kilisenin bir saat içinde hızla kül olacağını, ama yavaş yavaş içten yanması nedeniyle yangının 3 saat sürdüğünü ifade etmiştir. Yangının üzerinde Noel ağacının kutu içinde durur vaziyetteki yığının bulunduğu bölgedeki elektrik tesisatından kaynaklanabileceği öngörüsünde bulundular. Noel ağacının kolay tutuşur bir madde olduğunu ifade ettiler.

Bu herkes için rahatlatıcı bir sonuç olurdu, Kilise bir saldırıyla karşılaşmadığı için tedirgin olmaz, yetkililer de Hristiyan vatandaşlarını saldırılardan korudukları için kimsenin başı ağrımazdı. İlk başta herkes buna inandı, inanmak istedi.

Dolayısıyla herkesin kabul edebileceği, kabul etmeye hazır oldukları öngörü gerçekmiş gibi davranıldı, kimsenin aklına da başka bir sebep arama arzusu gelmedi.

Olay hızla bu şekilde basına yansıdı, Kadıköy Gazetesi’ne belediye çalışanlarının bilgi vermesi üzerine medyada yer buldu.

Oysa durum başkaydı. Dumandan etkilenerek itfaiyeyi arayan alt ve üstte oturan komşular binayı hemen terk ederken kilisenin kapısının zorla açıldığını fark ettiler.

Kötü bir niyetin olmadığına inanmak istediğimiz bu öngörü kiliseyi kundaklayan şahsın yakalanmasıyla devreden çıktı. Güvenlik kamera kayıtları da bunu kanıtlıyordu.

Büyük olasılıkla bir infial yaratmaması, tedirginlik oluşturmaması düşüncesiyle bu öngörüler sunuldu, ancak haberin iletilmesinde de sorun vardı. Her yıl sonunda Noel Baba’ya gıyabında saldırıların düzenlendiği, -hatta Noel baba bir kez bıçaklanmıştı-, yılbaşı kutlamalarıyla karıştırıldığı, Hristiyanlara yönelik saldırıların tavan yapabildiği bir dönemde yangının Noel ağacının süslerinden çıktığını söylemek, halka bildirmek hatta kiliseyi kundaklayan şahsın yakalanmasına rağmen düzeltme yapmayan söz konusu gazetesinin tavrında aynı hassasiyeti görmüyoruz.

Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı hemen olay yerine intikal edip destek verdi, yardımcı oldu ve sonraki günlerde de ilgisini sürdürdü.

Bu olay herkesin kendisinden farklı bir şekilde inanan ve düşünenlere yönelik nefret suçuna karşı en azından Kadıköy bölgesinde bir hassasiyetin oluştuğunu ortaya koymaktadır. Ancak aynı kilisenin son bir yıl içinde camlarının kırılması ve bu kundaklama olayı nedeniyle kimileri tarafından yakından takip edildiğini ve etkinliklerinden rahatsız olunduğunu göstermektedir.

Şüpheli şahsın bir an önce yakalanması cemaat üyelerini rahatlatmıştır, Ancak haberin gerçek kaynağını bulup başka kaynaklardan doğrulatarak medyaya yansıtılması gerekir. Söz konusu gazetenin ve bu gazete haberini referans alarak kullanan öbür gazetelerin gereken düzeltmelerini yapmalarını bekliyoruz.protestan-kiliseler-dernegi

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi