20 Nisan 2024 Cumartesi

Protestan kiliseleriden kaçırmalara kınama

sat7haberProtestan Kiliseler Derneği, Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yuhanna İbrahim’in Halep yakınlarında teröristler tarafından kaçırılmasını kınayarak, kaçırılan din adamlarının bir an önce bulunması için ilgililere çağrıda bulundu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada Suriye’deki çatışmaların da durdurulması ve çatışmalara taraf olmayan din adamlarının korunması istendi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rum Ortodoks kilisesi Metropoliti Pavlus Yazıcı Antakya’daydı, onu karşılamak ve birlikte Halep’e dönmek için Antakya’da onunla buluşan Mor Gregorios Yuhanna İbrahim, Suriye’ye dönüş yolunda Halep yakınlarında arabaları durduruldu. Durduranların Çeçen olduğu yönünde iddialar mevcut. Din adamlarını alıkoyarak şoförü öldürdükten sonra farklı bir araçla oradan uzaklaşıp izlerini kaybettirdiler.

Mühendisler, işçiler, gazeteciler derken kaçırılanlar kervanına din adamları da katılmış oldu. Dünyanın hiç bir yerinde haklı bir savaş olamaz, savaş yerine barışçıl ve demokratik yöntemlerle sorunların büyük çoğunluğu çözülür, ancak Suriye’de yaşanan kaos herkesi etkilemektedir. Çözüm diye sunulan alternatiflerin bile kendi başına sorun olduğu ortadadır.

Bu kaotik ortamda en son yaşanan kaçırılma olayı tüm bölgenin güvenlikten uzak bir coğrafya olduğu konusunda herkesi hemfikir olmaya itmektedir. Bu şekilde dünyanın tüm ilgisinin ve desteğinin de kesilmesi amaçlanmaktadır. Nüfusun yüzde 10’u Hristiyan olan bir ülkede din adamlarının kaçırılmasını, şoförlerinin öldürülmesini hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz.

Bu din adamlarının ne siyasetle, ne devletler arası ilişkiler konusunda bir ilgisi bulunmaktadırlar. Hele görevi bu din adamlarını taşımak olan şoförün göz kırpmadan öldürülmesi tehlikeli bir terör vahşetidir.

Mor Gregorios Yuhanna İbrahim özellikle Suriye’de yaşanan acılara işaret eden, ülkedeki gerçek bilgiyi tüm açık yürekliliğiyle kamouyuna sunan bir şahsiyettir. Barış ve demokrasinin gerçekliğine vurgu yapmaktadır. Amacı kilisesine hizmet olan ve yaşadığı ülkenin huzuru için çalışan bir insanın başka bir metropolit ile birlikte kaçırılması kabul edilebilir bir durum değildir.

Hangi inanç sisteminden olursa olsun, din adamların terörist eylemlerin bir unsuru olarak kullanılması kabul edilemez. Gerçekleştirilen eylemi kınıyoruz. Mor Gregorios Yuhanna İbrahim ve Pavlus Yazıcı’nın bir an önce bulunması için bütün yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Herkesi de bu terörist eyleme karşı söz söylemeye davet ediyoruz. Zira hangi nedenle olursa olsun, kime karşı olursa olsun, kim yaparsa yapsın terör terördür ve herkesçe karşı çıkılmalıdır.

Ki bu son kaçırılma olayından son yıllarda ülkeye dönmeye çağrılan, ancak öbür taraftan her türlü adaletsizlikle karşılaşan Türkiyeli Süryaniler’i de derinden etkilemekte, güven duygusunu iyice zedelemektedir.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi