20 Nisan 2024 Cumartesi

Rahibeler IŞİD’den Kurtarılan Manastırlarına Geri Dönüyor

IŞİD tarafından üç yıl önce işgal edilen Irak’ın Ninova şehrinden kaçmak zorunda kalan Dominiken Rahibeler, Ninova’nın geri alınmasından sonra manastırlarına geri dönmeye hazırlanıyorlar.

Siena Azize Katerina Dominiken Manastırı’nda yaşayan rahibeler üç yıllık zorunlu göç sonrasında IŞİD’den geri alınan manastırlarını yeniden inşa etmek için karşılaşacakları zorlukları bilerek geri dönmek için hazırlık yapıyorlar. 2014 yılında Erbil ile Musul arasında yer alan Ninova Ovası, IŞİD tarafından ele geçirildiğinde on binlerce kişi teröristlerin katliamlarından kurtulmak için kaçtı. Geçen yıl sonbaharda Irak Ordusu, ABD’nin havadan destek verdiği koalisyon güçleriyle birlikte Musul ve Ninova’yı geri almak için operasyon başlattı. Bir yıllık çatışmalar sonucunda IŞİD’den geri alındı. Ninova’da yaşayan aileler de geri dönmeye başladılar. Fakat evleri hem IŞİD’li teröristlerce hem de çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle yıkılmıştı.

Geçici olarak Erbil’de yaşayan Dominiken Kızkardeşler, yayınladıkları açık mektupta şunları söyledi: “Üç yıl önce evlerimizi bir gece vakti terk ederek bilinmeyene doğru yol aldık. Sürgün ve sorgulama yolcuğumuz böyle başladı. Her şeye rağmen, geri dönüp evlerimizi terk ettiğimizdeki gibi güvenli ve sağlam bulmaya, hayal ettik. Geri dönmeyi, dua etmek için mumlarımızı yeniden yakmayı, üzümlerimizi hasat etmeyi ve kitaplarımızı okumayı güçlü bir şekilde diledik.”

Rahibeler mektuplarında kiliselere IŞİD işgalinden sonra gittiklerinde kiliselerin duvarlarına Hristiyanlara hakaret ve tehdit içeren yazıların yazıldığını bazı kiliselerde bomba yapımında kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerin depolandığını ve duvarlarda savaş talimatlarının asılı olduğunu gördüklerini yazdılar. Aynı şekilde Karakuş ve Bağdadi kasabalarındaki altı bin evin de harap durumda olduğunu gören rahibeler “Bu ezici yıkımı görmek çok acı vericiydi” dedi.

Yıkılan kasabaların gönüllüler ve yerli halk tarafından onarılmaya başlandığını yazan rahibeler, okulların açılmasından önce mümkün olduğu kadar çok evi yeniden inşa etmeyi ya da tamir etmeyi umduklarını söylediler. Rahibeler yalnızca Kilisenin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının uzun ve pahalı olan yeniden yapılandırma sürecine aktif olarak dahil olduklarını kaydetti. Birçok aile, evlerinin ezici kayıplarından dolayı topluluklarına dönmemeye karar verdiler. Başkaları, komşularına güvenemediği için geri dönemiyor. Rahibeler, “Bize ihanet eden komşularımızın olduğunu biliyorduk, IŞİD’den önce bile bize zarar verdiler” dedi. Bununla birlikte Rahibeler Ninova Ovasına dönmeye karar verdiler ve manastır onarılana kadar Telskuf’da bir evde yaşayacaklar. Rahibeler yakılan yetimhaneyi yeniden inşa etmeyi ve sonbahara kadar bir anaokulu açmayı ümit ediyorlar.

Rahibeler mektuplarında “Bugün, Tanrı’nın olağanüstü eserini görüyoruz. Tanrı bizimleydi ve bizi terketmeyecektir. Bize gösterdiğiniz tüm destek için teşekkür ederiz. Hayatımızın bu yeni evresine başlarken lütfen bizim için dua edin” diye yazdılar. (CNA –  Seyfi Genç)

Mektubun orijinal metni için tıklayınız

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi