28 Mart 2024 Perşembe

Rus Ortodoks Kilisesi, 6 Ocak’ta Noel’i Kutladı

Ortodoks Hristiyanlar, 40 günlük oruçlarının ardından Noel kutlamalarına başladı.

Patrik Kirill’in basın sekreteri rahip Alexander Volkov, ‘’Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, Noel’e özel olarak 7 Ocak sabahı Kurtarıcı İsa Katedrali’nde bir litürji gerçekleştirecek’’ açıklamasında bulunmuştu.

Noel kutlamaları, 6 Ocak gecesi ile 7 Ocak arasında dünyada yaklaşık 30 bin Ortodoks Kilisesi’nde kutlandı.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, 6 Ocak gece yarısından bir saat önce Noel ibadetine başlarken ibadet, tüm Rusya genelinde televizyon kanalları tarafından yayınlandı.

Patrik Kirill Noel mesajında, ‘’Noel insanlık tarihinin merkezi bir olayı olarak kabul edilir. İnsanlar her zaman Tanrı’yı aramışlardır, Yaratıcımız Tanrı’ya laik olabilmemiz için kendi oğlunu bizlere verdi’’ açıklamasında bulundu.

Ortodoks geleneklerine göre, Noel’e kadar özel bir oruç tutulmaktadır. Bu günlerde özellikle gökyüzündeki yıldızların hareketleri sayesinde Mesih’in doğum yerinin nasıl bulunduğuna ilişkin hikayeler anlatılır.

Günümüzde Kutsal Kitap’ta bahsi geçen yıldız, Noel arifesinde öğle saatlerinde gerçekleşen kutsal ibadetin sonunda sunağın önünde yanan mum ile sembolize edilir. Ortodoks Noeli’nde; bal, haşhaş tohumları, fındık ve diğer katkılarla birlikte bir buğday yemeğinin hazırlanması da geleneklerden biridir.

Rusya genelinde ‘’Yolcu Hareketliliği Merkezi’’ne bağlı birçok görevli, insanların kiliselere gitmelerine yardımcı olurken birçok belediyede özel olarak hazırlanmış Noel videoları yayınlandı.

Rusya Fuar Merkezinde bulunan buz pistinde ise, Noel’e özel kostüm balosu düzenlendi. 7 Ocak tarihinde buz pistini ziyaret eden insanlar Altın Çağ’ın atmosferini hissederken program kapsamında buzun üzerine renkli bir Noel kentinin görüntüsü oluşturuldu. Baloya katılmak isteyenlere, girişte kadifeden yapılmış yüz maskeleri dağıtıldı. Ayrıca buz pistinde gerçekleştirilen Noel balosuna gelecek olan çocuklar da unutulmazken maskeli baloya gelen her bir çocuğa oyun alanında onları bekleyen Noel Baba hediye dağıttı.

Vladimir Putin Ailesi İle Birlikte Noel Ayini’ne Katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, babasının vaftiz olduğu Simeon Kilisesi’ne 6 Ocak gecesi gelerek Noel ibadetlerine katıldı.

Vladimir Putin, ‘’Noel’inizi candan kutluyorum. Bu özel gün milyonlarca insana, sevinç ve umut veriyor, ruhsal kaynaklara getiriyor ve atalarının geleneklerine dönmelerini sağlıyor. Ayrıca halkımızın asırlık tarihi ve kültürel mirası olan ebedi Hristiyan değerlerini de bir araya getiriyor olması oldukça önemli ‘’ açıklamasında bulundu.

Putin yapmış olduğu Noel konuşmasında, Rus Ortodoks Kilisesi’nin, Rusya halkı arasında barışın, uyumun sürdürülmesi ve diğer dinler arası diyalogların geliştirilmesi konularında büyük katkıları olduğunu dile getirdi.

Putin, Noel Kutlamalarına katıldığı St. Petersburg’daki Simeon ve Anna Kilisesi’ne 19. yüzyıl ortalarında yapılmış olan metal çerçeveli bir ikona hediye etti. İkonanın merkezinde Meryem Ana ve İsa’nın dirilişi yer alıyor etrafında ise kutsal peygamberler İlyas, Anna, Aziz Simeon, Başmelek Mikail ve diğerleri resmedilmiş.

İmparatoriçe Anna Ioannovna’nın emriyle1734 yılında inşa edilen Simeon ve Anna Kilisesi St.Petersburg’un en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. (SAT-7 TÜRK/ Olga Daşcinscaia-ria.ru)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi