29 Mart 2024 Cuma

Rus Ortodoks Kilisesi, Efes’te Bin Yıl Sonra Tarihi Ayin Düzenledi

İzmir Rus Dil ve Kültür Derneği, Rus Ortodoks Kilisesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Efes Antik Kenti’ndeki Meryem Ana Kilisesi’nde ayin düzenledi. Anma günü kabul edilen 22 Eylül’de yapılan ayine 100’ü aşkın Rus katıldı. Yaklaşık 1000 yıl önce aynı yerde yapıldığına inanılan ve bir daha gerçekleşemeyen kutsal ayini, Türkiye’deki rus vatandaşlarının dini ihtiyaçlarının karşılanması ve organizasyonlarının gerçekleşmesinden sorumlu Peder Georgiy Sergeev Yury gerçekleştirdi.

Ayin sonrası Peder Georgiy Sergeev, ayin alanında bulunan kiliseden, milattan sonra 431 yılında düzenlenen 1. Efes Konsili’nden ve onun tarihinden bahsetti, konsil toplantılarında kabul edilen dini öğretilerin önemini vurguladı. Peder Sergeyev, bu geziyi organize etmekte yardımcı olan Soljenitsin Rus Dil ve Kültür Derneği, Dernek Başkanı Andrey Ponomarev ve Puşkin Milletlerarası Rus Okulu kurusucu Natalia Kuznetsova-Karaman’a desteklerinden dolayı teşekkürlerini dile getirdi. Merkezi İzmir’de olan Rus Dili ve Kültür Derneği’nin Başkanı Andrey Ponomarev, buluşmayı Moskova Patrik Kilisesi ve Türkiye Kültür Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiklerini söyleyip; ”Böylesine büyük bir organizasyonu ilk kez gerçekleştirdik” dedi.

İZMİR RUS DİL VE KÜLTÜR DERNEĞİ, RUS ORTADOKS KİLİSESİ, ANMA GÜNÜ KABUL EDİLEN 22 EYLÜL’DE, EFES’TEKİ MERYEM ANA KİLİSESİ’NDE BİN YIL SONRA BİR AYİN DÜZENLENDİ. (İHA/İZMİR-İHA) İzmir Rus Dil ve Kültür Derneği, Rus Ortadoks Kilisesi, anma günü kabul edilen 22 Eylül’de, Efes’teki Meryem Ana Kilisesi’nde bin yıl sonra bir ayin düzenlendi.

Sadece İzmir’de Yerleşik Olan Rusça Konuşanların Sayısı 10 bini Aşıyor

Ponomarev, ”Artık düzenli bir şekilde yılda 4 kez bu ayinleri gerçekleştireceğiz. Ancak bizim ciddi anlamda ibadet yapacak yerimiz yok. Sadece Istanbul’daki konsolosluk hariç, hiç Rus Ortodoks Kilisemiz yok. Daha önceleri Rum Kiliselerine gidiyorduk fakat Ukranya ile Rusya arasındaki gerginlik sonrası buraya da gidemiyoruz” dedi. Türkiye’deki Rus sayısının gittikçe arttığına dikkat çeken Ponomarev, ”Bu ülkeyi ve insanlarını çok seviyoruz. Harika arkadaşlıkla ve dostluklar kurduk. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler her geçen gün daha gelişiyor, sağlamlaşıyor. Sadece İzmir’de yerleşik olan Rusça konuşanların sayısı 10 bini aşıyor ama sayımızın büyük olmasına rağmen kilisemiz yok” açıklamasında bulundu.

İzmir Valiliği ve Büyük Şehir Belediyesi’nden destek beklediklerini Belirten Ponomarev, ”Türkiye’de birçok boş kilise var. Yüksek Rus nüfusuna sahip olmamıza rağmen bizim bir kilisemiz yok. Rus Dili ve Kültür Derneği olarak bu sorunu çözmek için, Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduk. Vali Erol Ayyıldız bizim bu projemizle yakından ilgilendi. Umarız ki Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sorunlarımıza duyarsız kalmayacak” dedi.

Ponomarev, sorunlarının çözülmesi durumunda Rus turistlerin İzmir’de daha çok ilgi göreceklerinin altını çizip, ‘‘Rusya’da yaşayan Müslümanlar için camiler yapılıyor. Bunun gibi en azından en büyük şehirlerde Ortodoks Kiliseleri açılabilir. Ayrıca mezarlarımız da yok. Vefat eden yurttaşlarımızı Rusya’ya gönderiyoruz. Ama biz Türkiye’de yaşıyoruz ve çocuklarımız burada doğuyor. Mezarlarımızın da burada olması bizi mutlu eder” ifadelerini kullandı.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi