19 Mart 2024 Salı

Rus Ortodoks Kilisesi Ekümenik Patrikhane’yle İlişkisini kesti

Moskova Patrikhanesi, Dış Kiliseler ile İlişkiler Departmanı Başkanı Volokolamsk Hilarion, Rus Ortodoks Kilisesi Kutsal Konsili’nin, Ekümenik Patrikhane ile aralarındaki bağı tamamen koparma kararı aldığını açıkladı.

Volokolamsk Hilarion: “Bu zorunlu bir karardı, Kutsal Konsilimiz son yaşananları kabul edemezdi” diye belirtirken aynı zamanda Ekümenik Patrikhane’nin Ukrayna Kilisesi’ne özerklik tanıma kararından vazgeçeceğinden umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Metropolit Hilarion, “Mantığın devreye girmesi konusunda umutluyuz. Ekümenik Patrikhane’nin verdiği bu kanunsuz ve temelsiz çözümler geçerli olmaya devam ettiği ve değişmediği sürece kendi içinde parçalanan bir kilise ile bağlantılı kalamayız.”

Söz konusu kararlar doğrultusunda Rus Ortodoks Kilisesi üyeleri Ekümenik Patrikhanesi’ne bağlı kiliselerde toplanmayacaklar. Buna ek olarak, Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı episkoposlar ve rahipler Ekümenik Patrikhanesi’nin bulunacağı ayin ve kutlamalara bile katılmayacak.

Patrik Kirill’e göre; Ekümenik Patrikhanenin verdiği kararlar Rus Ortodoks Kilisesi’ne göre yanlış olduğundan geçersiz sayılacak.

Moskova Patrikliği sözcüsü Alexander Volkov, Ekümenik Patrikhane’nin böylesine karar alarak kırmızı çizgiyi geçtiğini belirtti.

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi