25 Nisan 2024 Perşembe

Rus Ortodoks Kilisesi Noel’i Kutladı

Noel, yani İsa Mesih’in doğumu, Tanrı ile insanın uzlaşmasını simgelemektedir.

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, Noel gecesine özel Kurtarıcı İsa Katedrali’nde yapılan gece vaazına yüzlerce kişi katıldı. Katılımcılar arasında Rusya Federasyonu Konseyi, milletvekilleri ve diğer üst düzey yetkililer de yer aldı.

Patrik Kirill 2017 yılının Noel mesajında, ‘’Hristiyanlar sadece yüksek ahlaki ideallerini yerine getirmemeli bunun yerine başkalarını da teşvik etmeliler. Günlük yaşamlarında ahlaki değeri somutlaştırmalılar ve bunu da ancak en yanındakilere yardım etmeye başlayarak yapabilirler. Çatışmaların ve anlaşmazlıkların bir şekilde aşılması, Mesih’in bu dünyadaki en ikna edici vaazlarından biridir’’ ifadelerini kullandı. Patrik, Noel kutlamalarında tüm insanlara orkusuzca kurtuluş yolunda yürüyebilmeyi, imanda güçlenmeyi, umutlarını kaybetmemeyi, diğer insanlara karşı sevgi duyabilmeyi ve sürekli iyilik yapabilmeyi diledi.

rusya-noel-patrikkirillPatrik Kirill 7 Ocak’taki Noel kutlamalarından sonra, Aziz Alexis Merkez Hastanesi  ziyaret edecek, Kurtarıcı İsa Katedralinde Noel ağacı için toplanan çocukların Noel’ini kutladı daha sora ise Katedral’den Uluslararası Uzay İstasyonu’nun astronotlar ile bir telekonferansı gerçekleştirdi.

Hava sıcaklığı -35’e Düştü

Noel gecesi ile 7-9 ocak tarihleri arasındaki hava sıcaklığının eksi 35 dereceye kadar düşeceği duyuruldu. Bunun üzerine Moskova Belediye Başkan Yardımcısı, Noel kutlamaları için kiliselere gelen insanlara sıcak yemek verildi ve çay ikramı yapıldı. Moskova genelinde Noel kutlamalarının gerçekleşeceği kiliselerde soğuk hava yüzünden insanların mağdur olmamaları için özel güvenlik görevlileri önlem aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise gece gerçekleşen Noel kutlamalarına Veliky Novgorod’daki Yuriev Manastırı’ndaki Kurtarıcı Katedrali’ni ziyaret ederek katılım gösterdi. Noel ayinleri için küçük kentleri tercih eden Putin geçen yıl Tver Bölgesi’nin Turginovo köyünde anne ve babasının vaftiz edildiği Kutsal Meryem Kilisesi’nde ayine katılmıştı.

Avrupa’ya nazaran Rusya’nın 10’uncu yüzyılda Hristiyanlığı kabul etmesinden sonra Noel kutlamaları oldukça geç bir tarihte başlıyor. Dini bayramlar pagan kutlamaları ile aynı güne denk geliyordu. Bu yüzden Noel kutlamaları eski Slav atalarının ruhları onuruna düzenlenen kış bayramı ile birleştirildi. Rusya’daki , 1917 Ekim Devrimi’nden sonra, Noel kutlamaları yasaklanmıştı. Yıllar sonra 1990 tarihinde Noel kutlamaların yapılabilmesi için gereken izinler çıkarılmış ve 1991 yılından günümüze kadar hala kutlanmaktadır.(Olga Daşcinscaia)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi