28 Mart 2024 Perşembe

Sacre Coeur ve Mor Yuhanna Kiliseleri, Kilise Vakıflarına Bedelsiz Tahsis Edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en üst karar organı Vakıflar Meclisi azınlık vakıflarını yakından ilgilendiren bir karara imza atarak, genel müdürlüğün idaresindeki kilise, sinagog gibi ibadethanelerin azınlık vakıflarına bedelsiz olarak tahsisinin önünü açtı.

Karar kapsamında ilk olarak, Süryani Katolik cemaatinin İstanbul’da kullanmakta olduğu İstanbul Taksim Gümüşsuyu’ndaki Sacre Coeur (Kutsal Kalp) Kilisesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına İstanbul Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’na bedelsiz tahsis edildi. Ayrıca benzer süreçte Hatay’daki Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfına da, Mor Yuhanna Kilisesi’nin bedelsiz tahsisi yapıldı.

AA’nın haberine göre, yapılan değişiklikle Vakıflar Yönetmeliği’ne, “Kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen ve vakfiyesinde yer alan amaca uygun kullanılan hayrat taşınmazlar ile ibadethane olarak kullanılan taşınmazlardan kullanım bedeli alınmayabilir.” ifadesini eklendi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yaptığı değerlendirmede, azınlık vakıflarına ilişkin alınan bu kararın Türkiye’nin Avrupa’daki algısı açısından da önemli olduğuna dikkat çekti.

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Süryani Katolik Vakfıyla, kilise tahsisi için bir protokol imzaladı. Türkiye’deki azınlık halklarının temsilcisi olan Cemaat Vakıfları Temsilciliği’nden yapılan açıklamada ise “Sayın Dr. Adnan Ertem başta olmak üzere tüm Vakıflar Meclisi üyelerine teşekkür eder, Süryani Katolik cemaatinin kiliseyi hayırlı vesileler ile kullanmasını ve ibadetlerinin kabul olmasını dileriz” açıklamasında bulunuldu.

İstanbul Süryani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Zeki Basatemir de “Ömrümün üçte biri bu kilisenin tahsisi ile ilgili sorunları çözmeye çalışmakla geçti. Alınan kararla çok mutlu olduk. Vakıflar Genel Müdürü Sayın Adnan Ertem’e de bir teşekkür yazısı yazdım. Kiliseyi 21 yıl önce Hazineden almış, sevinmiş, 2003’te kaybedince de üzülmüştük. Şimdi çok sevinçliyiz. Allah devletimizden razı olsun.” dedi.

Süryani Katolik toplumunun İstanbul’da kullandığı Sacre Coeur Kilisesi, 1910 yılında Cizvit rahiplerince inşa edilmişti.

Cizvitlerin Türkiye’den ayrılması sonrasında kilise ve bulunduğu arazi, Hazineye intikal etmişti. 1970’li yıllardan itibaren yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalıp İstanbul’a gelen Süryani Katolikler, İstanbul’da kiliseleri olmadığı için o dönem harabe halinde olan bu kiliseyi onararak kullanmaya başlamışlardı.

1997’de 99 yıllığına bedelsiz olarak İstanbul Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’na tahsis edilen kilise, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Hazine arasındaki mahkeme süreciyle karşı karşıya kalmış ve bedelsiz tahsisiyle ilgili problemler ortaya çıkmıştı. Süreç, AİHM’e kadar uzanmıştı.

Ayrıca, kilise tahsisini Yahudi Cemaati’ni temsilen Türkiye Hahambaşılığı da Twitter’dan yayımladığı bir mesajla tebrik etti.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi