29 Mart 2024 Cuma

Şaşıran Toplum

sarai-sierra-3_4_r536_c534Bu yılın Ocak ayında Türkiye’ye fotoğraf çekmek için gelen Serai ortadan kayboldu. Yapılan çalışmaların sonucunda iki ay kadar sonra öldürülmüş olarak bulundu. “Yakalanan katil için canavarca hisle adam öldürmek, cinsel saldırı ve hırsızlık suçlarından hapis cezası istendi.” [1]

 

Olay basının gündeminde olmayı sürsürdü. Eylül ayında gazete başlıkları şöyleydi:  “Sarai’nin annesinden Laz Ziya’yı şaşırtan mektup!”

Haberi okuduğumda şaşıran yalnız Laz Ziya mı?” diye düşündüm. Serai’nın annesi ve kardeşinin yazdığı bağışlama mektubu karşısında bu toplumda şaşırmayacak kimse var mı?

 

Mektup şöyle:

Sarai’nin Kardeşi: “… Fakat hayatımın bir daha asla 22 Ocak gecesi gelen telefondan önceki gibi olmayacağını kabullenmek zorundayım. Şiddet dolu bir geçmişin mi var? Yoksa kız kardeşim incittiğin ilk insan mı? Bunu bilmiyorum. Ancak senin için hala bir umut ve bağışlanma imkanı olduğunu biliyorum. Bu cümleleri yazabilmemin tek nedeni, bizzat benim bol bol bağışlanmış olmamdır.”

 

Annesi: “… Bu mektubun okunmasını arzu etmemin nedeni, kızımız Sarai Siera’ nın ölümünden bu yana ailemizin içinde bulunduğu durumu ifade etmektir. Bu zaman bizler için hiç kolay olmadı, çok gözyaşı döktük ve halen dökmekteyiz. Çok şükür Tanrı, içinden geçtiğimiz bu karanlık zamanda bize güç verdi ve lütuf gösterdi. Rabbimize ve İsa Mesih’e güveniyoruz. O bağışlayıcıdır. Onun merhameti ve sevgisi sayesinde sana ‘Seni bağışlıyoruz’ diyebilmekteyiz.”

 

Samimi olarak kendimize sorduğumuzda bu toplumda kaç kişi böyle bir mektubu anlayabilir?

Acımasızca öldürülen Sarai’nın kardeşi bu durumda bile kendisinin bağışlanma olanağı bulunduğunu; annesi de katile “Seni bağışlıyoruz” diyebiliyor.

*

Bağışlanma ve bağışlama Hıristiyan ilahiyatının güçlü konularındandır. Hoşgörü değil, bilinçli bir karardır.

Rab’bin duasında İsa Mesih “Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi, Sen de bizim suçlarımızı bağışla”[2] diye öğretir.

Acımasız Köle benzetmesinde Rab’bin insanları bağışladığı gibi Hıristiyanlar’ın da birbirlerini ve yalnız birbirlerini değil kendilerine karşı suç işleyenleri de bağışlamaları salık verilir.

 

Sarai’ın annesi ve kardeşinin yaptığı gibi… 18-dunya-sarai_siera_annesi

İşte Kitap Ehli Hristiyanlık budur: Acı çekersiniz; ama acınızı nefrete, kine dönüştürmemeye gayret edersiniz. Çünkü:

“Rab diyor ki, ‘Öç benimdir, ben karşılık vereceğim.’ Ama,

‘Düşmanın acıkmışsa doyur,

Susamışsa su ver.

Bunu yapmakla onu utanca boğarsın.’

Kötülüğe yenilme, kötülüğü iyilikle yen.”[3]

 

*

Her bağışlama eyleminde üç duygunun, acı, nefret ve kinin insana egemen olmak istediğini görürsünüz.

Ya bu üç olumsuz duyguya teslim olursunuz ya da acınızı İsa Mesih’in teselli etmesini istersiniz.

*

Sara ve kardeşinin söylediklerine dikkatlice bakıldığında onların acı çektiği bellidir…

 

Ancak çektikleri acıya rağmen bağışlama kararını verebilecek gücün kendilerinden kaynaklanmadığı söyleyip “Bu zaman bizler için hiç kolay olmadı, çok gözyaşı döktük ve halen dökmekteyiz. Çok şükür Tanrı, içinden geçtiğimiz bu karanlık zamanda bize güç verdi ve lütuf gösterdi. Rabbimize ve İsa Mesih’e güveniyoruz. O bağışlayıcıdır. Onun merhameti ve sevgisi sayesinde sana ‘Seni bağışlıyoruz’” diyebilmektedirler.



[1] http://www.haberturk.com/gundem/haber/870072-saraiin-annesinden-laz-ziyaya-sasirtan-mektup

[2] İncil, Matta.6:12

[3] İncil, Rom.12:21

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi