29 Mart 2024 Cuma

Şirince’deki tarihi kilisenin utandıran hali

İzmir’in Selçuk ilçesinde meyve şaraplarıyla ünlü ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Şirince köyündeki St. Jean Kilisesi’nin, yapılan restorasyona rağmen büyük tahribata uğradığı ortaya çıktı. T24’ten Helin Genç’in haberine göre, sirinceKilisenin duvarlarındaki fresklerin (resimlerin) neredeyse tamamı alçıyla sıvanmış durumda, kalan freskler ise kazınmış. Duvarları tamamen çeşitli yazılarla dolu kilisede, ziyaretçilerin ibadet edebilmesi için konulan mumluğun (manuali) hemen arkasındaki “Allah, Hz. Muhammed” yazıları da dikkat çekiyor. Kilisenin yanında şarap evleri ve çay bahçesi bulunurken, kilisenin girişinde “Bu işyeri güvenlik kamerasıyla kontrol edilmektedir” tabelası var.

Konuyla ilgili T24’e bilgi veren İzmir 2. Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden Osman Arslan ise, “Kilisede restorasyon henüz bitmedi” diyerek sorumluluğun müteahhit firmada olduğunu belirtti. Arslan, hangi müteahhit firmanın kiliseden sorumlu olduğu sorunu ise yanıtsız bıraktı. Arslan güvenlik kamerasının oradaki güvenliği sağlamak için konulabileceğini, ancak “işyeri” ibaresiyle ilgili bir bilgisi olmadığını ifade etti.

Duvarlarda ağır tahribat, yerlerde çöp!

1832 yılında inşa edilen kilise Vaftizci St. Jean’a adanmış. Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu müteahhit firmaya devredilen St. Jean Kilisesi’nin iç duvarları ağır tahribata uğramış. Eskiden çeşitli dini figürlerin resmedildiği duvarlarda, şimdilerde ziyaretçilerin kazıdığı yazılar var. Tavandaki ve duvarlardaki fresklerin neredeyse tamamı alçıyla sıvanmış, kalan freskler ise üzerleri kazınarak tahrip edilmiş.

Her gün yüzlerce yerli/yabancı tursitin ziyaret ettiği St. Jean Kilisesi’ne ziyaretçilerin ibadet edebilmesi için bir mumluk (manuali) konulmuş. Ancak mumluğun hemen arkasında yine “Allah, Hz. Muhammed” yazıları var. Kilisedeki ikonaların camları kırık, yerlerde büyük taşlar ve çöpler var.

Tarihi kilisenin girişindeki, “Bu iş yeri güvenlik kamerasıyla kontrol edilmektedir” ibaresi kilisenin asıl işlevinden ziyade bir “işyeri”ymiş izlenimi veriyor. Girişlerin ücretsiz olduğu kilisede bir de bağış kutusu yer alıyor. Güvenlik kamerasıyla sürekli izlenen bir kilisenin bu şekilde nasıl tahrip edildiği ise merak konusu.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi