19 Nisan 2024 Cuma

Sistine Şapeli Ziyarete Açıldı

Santa Maria Antiqua Bazilikası olarak da bilinen 6. yüzyıldan kalma Sistine Şapeli, 30 yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açıldı.

Ortaçağın başında kiliseye Sistina Şapeli denmesinin nedeni, Roma ve Bizans Hristiyan dünyasının figüratif kültürünü en iyi barındıran kilise olmasıydı. Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait nadir sanat eserlerinin sergilendiği kilise’de dünyanın bilinen en eski Hristiyan ikonlarından biri olan çocukla Meryem tasviri, Roma’da başka kiliseye taşındı, ancak restorasyonun ardından Santa Maria Antiqua’ya iade edildi.

Ortaçağ Bizans Sanat Tarihi Uzmanı Maria Andaloro, “Bu kilise zamanla ağır hasarlar görse bile, el değmemiş, bozulmamış olarak kaldı. Böylece son derece ilginç, görünürlüğünü ve anlamını geliştirecek yöntemlere sürekli muhtaç bir yapı karşımıza çıkmış oldu.” dedi.

3D projeksiyonlar gibi modern teknoloji kullanılarak açılan multi-medya sergide kilisenin muhteşem geçmişi gösteriliyor.

Ortaçağ Sanat Tarihi Uzmanı Giulia Bordi, “3 boyutlu teknolojiler gibi modern teknolojileri, tüm resimleri ve farklı evreleriyle kilisenin tarihini halka daha iyi gösterip tanıtabilmek için kullandık. İkon resimlerinin çeşitli katmanlarının zaman içinde farklı sanatçılar tarafından geliştirilmesini anlatmaya çalıştık.” dedi.

Bazilikanın yüzyıllar boyu donuk kalmış azizler, şehitler, kraliçeler, papalar ve imparatorlar ile süslü duvarları restorasyon sonrası eski güzelliğine kavuştu. Kilise duvarının ilk bölümü, Mesih’in, azizlerin ve şehitlerin hayat hikayelerine tasvir ederken, ikinci bölümü ikonların bulunduğu geniş bir koleksiyon yer alıyor.

Bazilika, 11 Eylül 2016 tarihine kadar Roma’da ziyaret edilebilir. (BA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi