28 Mart 2024 Perşembe

Soğuğa Aldırmadan Denizden Haç Çıkardılar

İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ayinin ardından denize ‘Haç Atma’ töreni düzenlendi. Tören Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetildi. 

Sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, mum yakarak dua ettiler. Ayine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis, Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kiriakos Lukakis, İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris de katılanlar arasındaydı.
Güvenlik Önlemleri Alındı
Patrikhanenin içinde ve dışında polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. Patrikhanenin bulunduğu sokağın girişinde bekleyen polis, ayine gelenlere üst araması yaptı, çantaları tek tek aradı.

Ayinin ardından cemaat ve kilise görevlilerinden oluşan kalabalık Patrikhane’den dualar eşliğinde Fener iskelesine geçti. Haliç’te Deniz Polisi beklerken iskeleye gelenler yine polis noktasından aranarak geçtiler.

Haliç’teki tören ise, Patrik Bartholomoes’un denize haç atmasıyla başladı. Haçın atılmasını teknelerde bekleyenlerin denize atlamasıyla, haça ilk ulaşan 29 yaşındaki Yunanistan vatandaşı Nick Solis oldu. Bartholomeos haçı kendisine getiren Solis’e ve diğer yüzücülere haç takarak ödüllendirdi. Spor salonunda kişisel eğitmenlik yapan Solis, İstanbul’da ikinci defa katıldığı törende ilk kez haçı çıkarmanın mutluluğunu yaşadı. Ankara’dan katılan Stefanos Aslanoğlu ise suyun soğukluğuna dikkat çekerek, “İlk anda soğuktu ama sonra alıştım. Şimdi ise hiç üşümüyorum. Vaftiz olduktan sonra katıldığım ilk tören olduğu için benim adıma önemliydi” diye konuştu.

Yeşilköy ve Burgazada’da Ayinler Yapıldı

İsa Mesih’in doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle Burgazada’daki Ayios İoanis Rum Ortodoks Kilisesi’nde de ayin düzenlendi. Adalar Metropoliti Yakosov tarafından yönetilen ayine Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Adalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik ile çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Yeşilköy’deki Ayastefanos Kilisesi’nde düzenlenen ayine ziyaretçiler sabah saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Denizden Haç çıkarma töreni Metropolit Derkon Apostol tarafından yönetildi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi