28 Mart 2024 Perşembe

Sovyetler’den Kalma Kilise Binası Katolik Kilisesi’ne İade Edildi

Rusya tarafından 18 Mart 2014’te ilhak edilen Kırım’da, Sovyet döneminde el konulan dini mülklerin iadesi yönündeki kanun gereğince, 1911’de yapılan Aziz Klement Katolik Kilisesi, Ukrayna’da bulunan Sivastopol Episkoposluğu’na iade edildi.

1911 yılında inşa edilen kilise, 2. Dünya Savaşı sırasındaki bir bombardımanda ağır hasar gördü. 1948 yılında Sovyet yönetimi tarafından yeniden inşa edilen kilise, Çocuk Sineması olarak kullanıma açıldı. 300 kişilik salonu bulanan kilisenin iade edilmesi Sivastopol’daki Katolik topluluğu tarafından sevinçle karşılandı.

Ukrayna ve Simperefol Episkoposu Jacek Pyl

Ukrayna ve Simperefol Episkoposu Jacek Pyl, geçen yıl Kardinal Pietro Parolin’in Moskova’daki yetkililerle görüştüğünü, bu iadenin arka planında da bu görüşmenin yattığını belirterek, “Sivastopol’daki kilisenin geri dönüşünün bu müzakerelerin sonucu olduğuna eminim. Ancak, bu tarihi kilisenin iade edilmesinin küçük yerel Katolik topluluğu için sembolik bir anlam taşımasına ve gerçek bir ‘umut belirtisi’ olmasına rağmen, diğer birçok kilisenin hala harabe durumda olduğunu unutmamalıyız,” dedi.

Kilisenin kilise yetkililerine teslim töreni sırasında konuşan Vatikan Delegasyonu, mülkün meşru sahiplerine iade edilmesinin tarihi bir adaletin yerine getirilmesi olduğunu ifade etti.

Katolik Topluluğu’na iade edilen kilise, liturjik törenlerin yanı sıra konserlere de ev sahipliği yapacak. Ekiskopos Pyl yaptığı açıklamada, kilisenin kapısının tüm Sivastopol halkına açık olacağını söyledi. Pyl, “Sovyet komünizmi altında yetişen bir topluma Katolik Kilisesi’nin bir düşman olmadığını anlatmamız gerek. Eğer bir orgumuz varsa, herkes için müzikal konserler düzenleyebiliriz. Kültürel alanda toplumla işbirliği yapmamız önemli, bu diyaloğun dili” şeklinde konuştu.

Oldukça küçük bir topluluk olan Sivastopol Katolik Kilisesi’nin üyeleri, aynı zamanda fakirlikle de boğuşuyor. Bölgedeki çatışma ve belirsizliğin yarattığı ekonomik kriz ortamı, kilise üyelerini de kötü etkiledi. Sovyet döneminde yapılan anti Katolik propagandanın toplumdaki etkisi de devam ediyor. Bu durum da Katoliklerin kendilerini güvende hissetmesinin önüne geçiyor.

(Zenit, acninternational/ Seyfi GENÇ)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi