29 Mart 2024 Cuma

Sri Lanka’da Azınlıklara Yönelik Şiddet Artıyor

İnsan hakları grupları, dini liderler, milletvekilleri ve Birleşmiş Milletler, Sri Lanka hükümetini Kuzey ve Doğu Sri Lanka’da mezhepsel şiddete ve gerginliklere karşı acil müdahelede bulunmaya çağırdı. Gruplar, Budist yasaların yasadışı düzenlenmesini takiben hükümeti azınlık gruplarına yönelik bir saldırı dalgasını durduramamaktan dolayı suçladı.

İnsan hakları savunucusu ve Siyasi Mahkumların Bırakılması Ulusal Hareketi Koordinatörü ve aynı zamanda bir Anglikan Kilisesi Pastörü olan Marimuttu Sathivel, bölgedeki Budist toplulukların sayısının azlığına rağmen pek çok Buda yasasının kurulduğunu ve aşırı dinî Budist keşişler örgütlerinin, dinlerini ırkçılık, nefret ve ortak uyuşmazlık yoluyla yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Önde gelen bir kamu politikası araştırma ve savunuculuk düşünce kuruluşu olan Politika Alternatifleri Merkezi (CPA) şiddeti kınarken hükümeti ve kolluk kuvvetlerini sorumlulardan hesap sormak ve önleyici tedbirleri almak için çağrıda bulundu.

CPA, “Mevcut hukuki çerçeve, kolluk kuvvetlerine bu tür olayları önlemek ve failleri tutuklamak için geniş imkanlar sağlıyor” dedi. CPA, düzenlediği bir bildiride, “Vatandaşlarımızın hiçbiri dini gerekçelerle korku içerisinde yaşamak zorunda kalmamalı ya da şiddete maruz kalmamalı” ifadeleri kullanılırken; hükümetin dürüstçe ve aktif bir şekilde uzlaşmayı hedeflemesi gerektiği söylendi. Ayrıca “İyi yönetime ilişkin temel ilkeleri, ülke kanunlarının bölücülük ve nefret suçlularının kimliğinden bağımsız olarak korku ile ya da lehte olmaksızın herkese eşit olarak uygulanmasını gerektirir” denildi.

Medeni haklar grupları, Bodu Bala Sena, Sinhala Ravaya ve Ravana Balaya gibi aşırı Budist gruplarını, sosyal medyada nefret dolu konuşmalarla Hristiyanlara ve diğer azınlık inançlara karşı kin nefret etmekle suçluyorlar.

BM, hükümete şiddete karşı derhal harekete geçme çağrısında bulundu. Sri Lanka’daki ikamet koordinatörü Una McCauley yaptığı bir açıklamada “hükümeti ve tüm Sri Lankalıları nefreti kışkırtanlara karşı bir arada durmaya çağırıyorum” dedi.

Sri Lanka, Tamil, Hristiyan ve Bir Avrasya etnik topluluğu olan Burgher da dahil olmak üzere çeşitli azınlık toplulukları grubuyla ağırlıklı olarak Budist bir ulus. Adanın 21 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i Budist, yüzde 15’i Hindu, yüzde 8’i Hristiyan.

Hristiyan toplulukların çoğu Sinhalese, Tamil ve Burgher’lerden oluşurken Budistlerin çoğunluğu nüfusun çoğunu oluşturan etnik Sinhalese, Hinduların çoğunluğu ise Tamil etnik azınlığındandır.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi